Naslovna PETOPEDIJA PSI JESTE LI DOVOLJNO DEBELI: Uporedite – ako se ljubimac ugoji 1 kilogram,...

JESTE LI DOVOLJNO DEBELI: Uporedite – ako se ljubimac ugoji 1 kilogram, koliko je to kod čoveka!

0
jeste li dovoljno debeli petface

Nedavno sam u veterinarskoj ambulanti sreo vlasnicu obične domaće mačke koja se žalila da je njen ljubimac zbog bolesti izgubio apetit. Veću (deblju) mačku nikada nisam video (bila je teška 11,7 kg). Veterinar je pokušao da joj objasni da mačka mora da smrša što je vlasnica slušala sa velikim nepoverenjem. Na izlasku je komentarisala: „ako ne jede dovoljno – neće biti zdrav!“ Na žalost naših pasa i mačaka ovo nije redak slučaj. Više od 50% ljubimaca je manje ili više pregojeno. Jedan od razloga za to je što vlasnici nikako da shvate koliko su ljubimci manji od njih. O svojoj liniji brinu ali ne i o liniji i što je mnogo važnije zdravlju svojih prijatelja. Evo nekoliko primera kako čak i naizgled neznatno povećanje telesne težine kod pasa i mačaka izgleda u odnosu na težinu žene od oko 57 kilograma.

Zlatni retriver

Ako se ovakav pas koji teži oko 30 kilograma ugoji samo 10%, dakle za 3 kg to je ekvivalentno povećanju telesne težine kod spomenute gospođe od gotovo 6 kg. Kod ljubimca to znači ozbiljno opterećenje na zglobove, kosti i ligamente.

PROČITAJTE I:

Zašto moj pas stalno ZURI U MENE?

Bigl

Samo 2,5 kilograma viška kod ovog psa predstavljaju čak 9 novih kilograma na 57 postojećih kod naše imaginarne vlasnice. Zanemarimo izgled. U ovakvom stanju srce mora da radi pod mnogo težim uslovima, pa se postavlja pitanje dužine života.

jeste li dovoljno debeli petface

Sijamska mačka

Ove mačke bi po pravilu trebalo da budu teške oko 4,5 kg. Uostalom, samo tada imaju onaj poznati prefinjen i elegantan izgled. Ako se ugoji dodatnih 1 kilogram – gotovo da je spremna za dijabetes. Ah da, zaboravili smo gospođu – u poređenju sa sijamskom macom ona će se ugojiti 11,5 kilograma!

Persijska mačka

Jeste da su ove mačke nešto krupnije, ali pazite sada na ovo poređenje. Ako se persijanac ugoji samo 0,5 kilograma preko optimalne težine (težina prosečne konzerve sa hranom) to je kao da se gospođa ugojila 5 kilograma. Više vežbe i manje kalorija i brzo će oboje biti na zdravom i pravom putu.

Čivava

Ako su pravi, teški su oko 2 kilograma. „Srpske“ čivave od po 5 kila nije moguće porediti. Dakle ako čivava dobije samo 300 grama viška to je za gospođu od 57 kg dodatnih 14!!! Pa izvol´te.

jeste li dovoljno debeli petface

Boston terijer

Ukoliko prosečan Boston terijer ima 2 kg viška to je za njegovu vlasnicu od 57 kilograma – 12 kg preko njene težine. Sigurno ne bi bila zadovoljna svojom figurom, a treba znati da prekomerna težina kod pasa izaziva i probleme sa varenjem, zatvor, nadutost i gasove.

Evropska domaća mačka

Kada kod ove mačke težina skoči za 1,5 kilograma to izgleda kao da se osoba od 57 kg ugoji za 12,5 kilograma. Ovakva mačka je odličan kandidat za sindrom masne jetre, što umanjuje funkciju jetre, a može dovesti i do potpunog otkazivanja rada ovog vitalnog organa.

Mejn kun

Ove krupne mačke u proseku teže oko 7,5 kilograma. Ukoliko dobiju 2 kg preko ove težine to je ekvivalentno povećanju telesne težine naše gospođe od 13 kilograma. Oboje treba da se paze srčanog udara.

jeste li dovoljno debeli petface

Dakle, efekti prekomerne težine kod različitih rasa, veličina i težina naših ljubimaca nisu identični kao kod ljudi. Ali, neka vas to ne zavarava. Svaka gojaznost, ma kako bila mala izaziva nepovoljne efekte na zdravlje i kvalitet života. Što je ljubimac gojazniji veći su rizici. Posavetujte se sa svojim veterinarom o optimalnoj težini svog ljubimca, režimu ishrane i vežbama kako bi proveli što duže vremena zajedno u sreći i zdravlju. Zdravlje ulazi na usta – ali ne u neograničenim količinama!

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNEKO PUCA U SOVE U NIŠU: Pronađena sovica pogođena iz vazdušne puške!
Sledeći tekstPogledajte kako je biti majka štenaca SA TEŠKOM POVREDOM OD UDARCA BRZOG VOZA! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime