Naslovna GLODARI HRČAK Kako dresirati hrčka?

Kako dresirati hrčka?

2
dresiranje hrčka petface
petopedija_hrcak_fudbaler
Hrčak fudbaler

Iako na uzgled deluju jako slatko, umiljato i nežno, hrčci i te kako znaju da „pokažu zube“. Ovo se posebno odnosi na hrčke koji nisu mnogo nošeni, tačnije oni koji su kupljeni u prodavnicama ljubimaca. Najbitnije je zapamtiti da ujed u ovom slučaju znači da su uplašeni. Oni nisu po prirodi agresivni, ljudi im predstavljaju pretnju, pa se brane na način na koji najbolje umeju. Prvi korak u ovom slučaju je – zadobiti poverenje ljubimca i to postepeno.

Navikavanje hrčka na vlasnika
Vlasnik treba da sedi blizu kaveza, da priča sa hrčkom, baš kao sa detetom. Najbolje bi bilo kada bi “razgovore” obavljali noću, jer je poznato da su hrčci tada najaktivniji. Vlasnik može da mu čita ili peva nešto. U ovom stadijumu ne treba pokušavati dodirnuti hrčka.

Navikavanje hrčka na vlasnikovu ruku
Vlasnik treba da provuče ruku kroz kavez, ali polako – prvi dan, treba staviti ruku pored vrata ili vrha kaveza, pa svaki naredni dan pomerati ruku što bliže. Ne treba pokušavati dodirnuti hrčka, ali ukoliko on postane radoznao, treba ga pustiti da “istraži” ruku.

Korišćenje poslastica u dresuri
Većina hrčaka voli semenke suncokreta, tako da upravo one mogu poslužiti pri treningu. Mala količina suvog grožđa ili jabuka ili neke druge poslastice može takođe da posluže za ovu svrhu, ali ne treba preterivati. Treba ponuditi hrčku ove poslastice iz ruke koju je vlasnik prethodno približavao kavezu, jer su veće šanse da će doći i jesti iz nje. To će pomoći da stekne poverenje u vlasnika.

Uzimanje hrčka
Kada ljubimac počne da jede poslastice opušteno, vlasnik može pokušati da ga nežno pomazi. Ukoliko on prihvati poslastice i dozvoli da maženje, sledeći korak je – podizanje. Treba prekriti hrčka dlanom slobodne ruke, nežno, da se ne bi preplašio. Ne sme se držati visoko, a ispod postavite mekanu površinu u slučaju da padne ili skoči.

PROČITAJTE I: tekst o kavezu kod hrčka!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKolaps traheje kod psa
Sledeći tekstIshrana skotnih kuja

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime