Naslovna PTICE PAPAGAJI Konjuktivitis kod nimfa

Konjuktivitis kod nimfa

0
konjuktivitis nimfa petface
petopedija nimfa 1
Nimfa sa konjuktivitisom

Konjuktivitis predstavlja oboljenje oka koje uzrokuju virusi, bakterije, gljivice i paraziti. Kada se kaže da ljubimac boluje od konjuktivitisa misli se na upalu očne spojnice, odnosno konjuktivitu koja je prozirna, glatka i sjajna sluznica. Infekcija oka, tj. konjuktivitis, može biti posledica i alergijskih reakcija, kao i posledica toksično-hemijskih delovanja i raznih trauma. Prema dužini trajanja postoje akutni, subakutni i hronični konjuktivitis. Kod nimfi konjuktivis je mnogo češći nego kod drugih papagaja i ostalih pernatih ljubimaca. Ukoliko su primetni bilo koji od dole navedenih simptoma obavezna je poseta veterinaru, jer konjuktivitis može biti veoma opasan po vid ljubimca.

Simptomi
Simptomi konjuktivitisa su crvenilo oka, ono često bude i vodenasto. Iscedak se kasnije zgrušnjava i stvaraju se naslage oko oka, nalik krastama. Opadanje i čupanje perja oko oka je znak da je proces duže trajao.

Dijagnoza i lečenje
Dijagnozu i lečenje sprovodi isključivo veterinar. Uzimanjem brisa oka stiče se uvid u vrstu mikroorganizma koji su doveli do oboljenja. U zavisnosti od uzročnika nastajanja konjuktivitisa odredjuje se i terapija. Kod infekcija koje su izazvane bakterijama najčešće se primenjuju antibiotici u formi masti.

Preventiva
Nimfe su, kao i druge ptice kućni ljubimci, osetljive na duvanski dim i različite kućne hemikalije. Ako imate nimfu kao kućnog ljubimca treba se odreći pušenja, jer redovno pušenje može dovesti do hroničnih problema sa njihovim očima. Najbitnije je da pratite ponašanje svoje ljubimice i da na vreme kontaktirate svog veterinara koji će joj pregledati oko.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKupanje hrčka
Sledeći tekstKavez za morsko prase

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime