Naslovna VESTI PSI Kreću ogromne vrućine a vi imate ljubimca: Evo kako da mu olakšate...

Kreću ogromne vrućine a vi imate ljubimca: Evo kako da mu olakšate leto!

0

Visoke temperature možda vas mogu izmamiti na duži boravak na otvorenom, ali za vlasnike kućnih ljubimaca to može da znači i više poseta veterinaru. Generalno, leti se veterinari najviše susreću sa problemima kože, infekcijama uha i uopšteno povredama.

Mačke mnogo bolje podnose vrućinu nego psi, a ptice će se rado okupati u posudici vode. Tokom toplijih meseci više pažnje posvetite brizi o svom ljubimcu, a u tome će vam pomoći nekoliko saveta.

LUDI SVET: Najluđi poštanski paket ikada! Kada su otvorili ZINULI SU U ČUDU, psi lajali, a unutra…

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

FENOMENALNA VEST! Zatvorena poslednja farma krzna u BiH!

Osigurajte im dovoljno sveže vode

Ljubimac mora da ima dovoljno sveže vode na raspolaganju, po mogućnosti hladne. Posudice sa vodom i pojilice uvek moraju da budu pune, a vodu menjate nekoliko puta dnevno jer topla i ustajala voda može da poremeti probavu vašeg ljubimca.

Omogućite im dovoljno hlada ili svežeg vazduha

Omogućite svom ljubimcu da se sakrije od sunca u hladovini. Ako boravi u zatvorenom prostoru, taj prostor mora da ima protok svežeg vazduha. Pazite na promaju jer su ptičice vrlo osetljive na nju.

Nikada ih ne ostavljajte u automobilu

Čak i ako su prozori otvoreni, unutrašnja temperatura može da porasti za 19 stepeni Celzijusa u samo sedam minuta. Tokom vrućeg dana, to može biti smrtonosno.

Pripazite na znakove toplotne iscrpljenosti

Ako vaš pas pokazuje znakove iscrpljenosti uzrokovane toplotom (teško dahtanje čak i kad leži, suve ili jarko crvene desni, gusta slina, povraćanje, proliv, klimavost nogu) nemojte ga staviti u ledenu vodu jer to može uzrokovati stanje šoka. Umesto toga, premestite ga na hladnije mesto, ogrnite vlažnim peškirom i umačite mu šape u mlaku vodu. Posvetite pažnju pazusima i stomaku i što pre ga odvedite kod veterinara. Mačku ćete rashladiti gazom namočenom u hladnu vodu. Takođe, u krpu možete da zamotate kesicu sa ledom i prisloniti joj na potiljak gde ćete je držati nekoliko minuta.

macku od vrucine petface

Rashladite zatvorene prostorije

Uključite klimu u vašem domu, posebno ako odlazite od kuće na nekoliko sati. Kućni ljubimci za vreme vrućina vole klimu sa optimalnih 22 stepena Celzijusa. Izbegavajte rashlađivanje ventilatorom.

Nemojte im puno skraćivati dlaku

Iako se može činiti logičnim da vašeg ljubimca ošišate što kraće, oduprite se tom porivu. Ako se čak i jako duga dlaka redovno četka, to omogućuje bolju cirkulaciju i pomaže životinjama u regulaciji njihove telesne temperature.

Birajte vreme za šetnju

Ne šetajte psa u doba dana kada je u vazduhu najviše toplote i vlage, što je obično između 13 i 16 časova. To je posebno važno za pse sa kratkim njuškama, poput buldoga. Naime, oni se tada ne mogu dobro rashladiti dahtanjem. Takođe, ne terajte ljubimca na iscrpljujuće aktivnosti, a ako se naprezao – pružite mu mogućnost da se adekvatno odmori u hladu.

samo voda petface

Ublažite im nastale opekotine

Ako je vaš ljubimac zadobio opekotine, na nadraženo područje nanesite tanak sloj proizvoda od čiste aloe vere (dva puta dnevno). Ipak, raspitajte se kod veterinara o proizvodima koji se mogu koristiti u te svrhe.

Foto: Alexandra Richardson/unsplash

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKAKVA ZVER! Mala čupava loptica se pretvori u pravog ratnika kada je hrana u pitanju! (VIDEO)
Sledeći tekstSA OVIM PSOM NEMA ŠALE! On štiti svoju malu vlasnicu od SVIH! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime