Naslovna VESTI PSI OPREZ: I mačke mogu dobiti toplotni udar!

OPREZ: I mačke mogu dobiti toplotni udar!

0

Iako se češće dešava psima, i mačke mogu dobiti toplotni udar! Tokom vrelih dana kojima smo i mi svedoci, veoma je važno da svoju ljubimicu zaštite od toplotnog udara.

Normalna telesna temperatura kod mačaka je između 38,2 i 39,2 stepeni, pa ukoliko spoljašnja temepratura prelazi ovu granicu – maca može dobiti toplotni udar. Ovo je posledica toga što se maca od vreline jedino „brani“ dahtanjem i lizanjem krzna, a to ponekad nije dovoljno efikasno sredstvo zaštite!

Pouzdani znaci toplotnog udara kod mačke su: dahtanje, svetlocrven jezik, tamnocrvena ili izrazito bleda sluzokoža, slabost i uznemirenost, kao i vrlo jako i jasno uočljivo grčenje mišića. Uz ovo, maca će biti bezvoljna. Mogu se takođe se javiti i povraćanje, dijareja i krvarenje iz nosa.

Toplotnom udaru podložnije su takozvane „kratkonosne“ mace, u koje spadaju persijske mačke, a nisu pošteđene ni mlade i stare jedinke, gojazne mačke i one sa bolestima ili anomalijama disajnih puteva.

Vašoj ljubimici morate pomoći da se izbori sa velikim vrućinama. Prvo joj treba obezbediti dosta sveže vode i hladniji prostor. Ukoliko maca ne izlazi iz kuće, obezbedite joj rashlađen prostor i spustite roletne. Ako je vrućina nesnosna, a sunce „bije“ u prozore, uključite ventilator ili klima uređaj ali tako da maca ne bude direktno izložena.

macku od vrucine petface

Ako vaša mačka provodi deo dana napolju, potrudite se da u kritično vreme – između 11h i 16 časova – ne bude van kuće.

Obezbedite joj i laganiju hranu, koja će joj uvek biti dostupna. I ne paničite ukoliko maca ne jede preterano, jer setite se i vaših lakših obroka tokom ovih vrelih dana.

Ako putujete sa mačkom, nikad je ne ostavljajte u kolima gde temperatura, čak i u hladu, može ubrzo da postane nepodnošljiva, čak i da je životno ugrozi.

mačke mogu dobiti toplotni udar petface

Ukoliko ipak zapazite simptome toplotnog udara, odmah preduzmite ono što je i najneophodnije: umotajte macu peškirom koji je prethodno natopljen hladnom vodom i odnesite je u najhladniju prostoriju u stanu. Ukoliko se simptomi toplotnog udara prorede i u roku od najviše pola sata potpuno prestanu, nije ni neophodno da je nosite kod veterinara.

Ali, ako su simptomi veoma izraženi i postaju sve učestaliji, mačku pažljivo i zamotanu u hladan peškir prevezite do veterinara.

Uz malo strpljenja, i ovu potencijalno opasnu situaciju ćete zajedno prevazići!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPRIČA O BORDIJU: „Bio sam malo naborano štene. A onda sam postao pas kog su vlasnici izbacili iz automobila“!
Sledeći tekstBEOGRADSKA FACA U SVETU LJUBIMACA: Ko će poneti tijaru?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime