Naslovna RASE MAČAKA DUGODLAKE MAINE COON: Da li je maine coon mačka potomak rakuna?

MAINE COON: Da li je maine coon mačka potomak rakuna?

1
rase maine coon petface

Jedna od najstarijih rasa Severne Amerike, maine coon mačka se vezuje za državu Mejn, po kojoj je i dobila ime. Tačni podaci o poreklu rase maine coon nisu poznati, ali postoji nekoliko teorija.

IME                        Maine coon mačka
PREZIME                dugodlaka
NADIMAK               Maine mačka, Maine shag
VELIČINA               4 do 10 kg
POREKLO                SAD
BOJA                      sve boje
ŽIVOTNI VEK         15-20 godina (uz odgovarajuću negu)
NARAV                    razigrana, poslušna, izdržljiva

Prema najpopularnijoj teoriji, francuska kraljica Marija Antoaneta je, pre nego što je pogubljena, planirala da pobegne u Ameriku. Ona je poslala svoje najdraže stvari, među kojima je bilo i šest turskih angora mačaka, koje su se parile sa kratkodlakim lokalnim mačkama, što je rezultiralo nastankom nove rase – maine coon.

Prema drugom, malo verovatnom predanju, maine coon mačke su nastale parenjem mačaka i rakuna, zbog čega imaju fizičke karakteristike ovih životinja.

Izgled
Maine coon je jedna od najvećih rasa domaćih mačaka. Rep je bogat krznom i podseća na rep rakuna. Sve boje krzna ove mačke su dozvoljene osim čokoladne, ljubičaste ili sijamskih uzoraka. Izdužena glava sa visokim jagodičnim kostima. Uši – velike, široke u bazi i sa mnogo dlake.

Karakter i nega
Maine coon mačka se može pohvaliti dugom i gustom dlakom, kojoj je začuđujuće potrebna minimilna nega, u poređenju sa ostalim dugodlakim rasama. Krzno ove mačke je samoodržavajuće, zahvaljujući retkoj podlaci. Krzno je podložno sezonskim promenama – gušće je zimi, a tanje leti. Njeno krzno odbija vodu, pa je retko potrebno kupanje.
Maine coon mačke su poznate kao „nežni džinovi“ i poseduju nadprosečnu inteligenciju, što ih čini relativno lakim za treniranje. Veoma su lojalne porodici sa kojom žive, oprezne, nikako neprijateljski nastrojene prema strancima. Bez obzira na to, jako su nezavisne. Generalno, ove mačke ne predstavljaju rasu koja će se ugnezditi u krilu vlasnika, ali njihova nežna ličnost ih čini opuštenim u prisustvu pasa i drugih kućnih ljubimaca. Mnoge pripadnice ove rase imaju fascinaciju vodom, koja se povezuje sa njihovim precima koji su u Ameriku stigli prekookeanskim brodovima. Takođe su poznate po glasnim vokalizacijama i „razgovoru“ sa svojim vlasnicima.MEJN KUN

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstZmija: Da li je zmija dobar izbor za kućnog ljubimca?
Sledeći tekstMorsko prase: upoznajte morsko prase!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime