Naslovna STANOVNICI TERARIJUMA UPOZNAJTE STANOVNIKE TERARIJUMA Zmija: Da li je zmija dobar izbor za kućnog ljubimca?

Zmija: Da li je zmija dobar izbor za kućnog ljubimca?

0
zmija petface
petopedija_zmije_kucni_ljubimci_1
Zmija pozira za Petopediju

Zmija kod većine ljudi izaziva strah i gađenje, ali postoje i oni koji smatraju da je zmija simbol plodnosti i rađanja, a negde i utelovljenje božanstava. Legenda kaže da kada je Bog proterao Adama i Evu iz Raja, Adam je svu krivicu svalio na Evu, a ona na zmiju koja ju je zavela i nagovorila da pojede zabranjeno voće. Bog se tako razgnevio na zmiju da je prokleo i kaznio da za večna vremena puzi, jede zemlju i bude u neprestanom ratu sa čovekom. I zaista, ta netrepeljivost je večita.
Zmija je prisutna u svim delovima sveta. Uglavnom žive na zemlji, iako postoje i one koje se skrivaju u rupama, duboko pod zemljom. Mnoge žive na drveću, a ima i vodenih. Svoje kretanje su prilagodile mestu boravka. Tako se ona zmija koja živi na drveću spretno prebacuje sa grane na granu i puže po njima, dok vodena zmija dobro pliva. Telo im je izduženo i valjkasto, nemaju udove (osim retkih izuzetaka), a koža iako izgleda glatka i ljigava, prekrivena je krljuštima i suva. Dužina tela zavisi od vrste; rijuća zmija može biti duge desetak centimetara, za razliku od pitona koji mogu biti dugi i preko 8 metara. Kao i gušteri, povremeno se presvlače odnosno menjaju kožu. Tada iza sebe ostavljavalju tvz. košuljicu koja se prozire i često podseća na paučinu.

Ponašanje

Ono čime se zmija odlikuje je mimikrija: svojom bojom i oblikom podražava okolinu u kojoj žive, što joj predstavlja izuzetnu zaštitu od neprijatelja.

Često je ova zaštita korisnija nego upotreba otrova, jer u cilju odbrane otrov i nema veliki značaj. Tada su sposobnosti kao na primer, brzina, koja kod mambe dostiže i 20 km/h najbolje sredstvo da napadača pretvori u plen.
Kada je reč o zmijama koje se drže kao kućni ljubimci, može se reći da ne zahtevaju preveliku brigu. Postoji veliki broj različitih vrsta zmija i svaka od njih ima specifično ponašanje. I kao kućni ljubimci, mogu da porasti veoma velike i budu izuzetno opasne po čoveka. Bez obzira na vrstu, svaka zmija pokušaće da napusti svoj terarijum, pa dobro zatvoren terarijum je zaista osnovno pravilo kada se odlučite da vaš dom krase ovi kućni ljubimci.
Zmija, kakva je recimo kraljevska zmija, kukuruzni smuk i loptasti piton je blage naravi i nisu probirljive kada je reč o ishrani, pa se preporučuju početnicima kada je reč o želji da se drže ovi kućni ljubimci.
Mladi se uglavnom legu iz jaja. Mnoge ženke svojim telom proizvode toplotu kako bi ubrzale njihovu inkubaciju. Za razliku od njih postoje i ženke koje prosto izlegu jaja na zemlju i ostave ih na milost i nemilost okolini. Mladi, ukoliko prežive još dok su u jajetu, kada se izlegu sposobni su za samostalan život. Neke vrste zmija rađaju žive mladunce koji su odmah sposobni za samostalan život.

Oprema
Kao i drugi egzotični kućni ljubimci, i zmije se moraju držati u terarijumu. Kako su po prirodi hladnokrvne životinje, zagrevanje terarijuma i prisustvo UV lampi i rasvete je neohodno. Različite podloge su neophodne kako bi zmije kućni ljubimci imale utisak prirodnog staništa. Kamenje različite veličine, pesak, komadi drveta pa čak i manji bazeni za vodu su samo deo velike ponude. Vrstu, materijal i veličine delova podloge zavise pre svega od vrste zmije koju držite u terarijumu. O ostaloj opremi pročitajte u tekstu ……

petopedija_zmije_kucni_ljubimci_2
Zmija kao kućni ljubimac

Ishrana
Kada je ishrana zmija u pitanju potrebno je biti upućen u njihovu starost. Mlade zmije se hrane isključivo miševima na 5 – 7 dana, dok se starijim zmijama mogu davati manji pacovi na 10 – 14 dana. Za pitone je karakteristično da ponekad odbijaju hranu mesecima, što ne treba da zabrinjava sve dok su aktivni i dobro uhranjeni. Za svaki slučaj, neophodno je obratiti se veterinaru za savet kako bi se utvrdilo da li je do odbijanja hrane došlo zbog nekog propusta kada je nega pitona u pitanju. Sve u svemu, ovi kućni ljubimci ne moraju da se hrane svakodnevno. Ritam ishrane zavisi pre svega od vrste zmije koja se nalazi u terarijumu. Izbor hrane je takođe povezan sa vrstom ali treba znati da gotovo sve zmije više vole zivu hranu koju treba da ulove.

Zdravlje
Zmije, kao kućni ljubimci, su poprilično zdrave. Najvažnije je da im se obezbede dobri uslovi za život kao što su odgovarajuća temperatura i vlažnost vazduha. Ne treba ih izlagati stresu koji mogu da izazovu buka, česta selidba terarijuma ili temperaturne razlike. Zdrava zmija se veoma stabilno ponaša, mirna je i nije agresivna, ima bistre oči osim u periodima presvlačenja košuljice i dobru telesnu konzistenciju. Ostali znaci dobrog zdravlja su i redovno presvlačenje u periodu rasta, redovno uzimanje hrane i vode kao i dobro formirana stolica dva do tri dana posle hranjenja.
Da su vaši kućni ljubimci zmije bolesni, znaćete ukoliko imaju nagle promene u ponašanju, retku stolicu ili stolicu sa crvenim prugama, manje jedu i piju vodu što obavezno izaziva i gubitak težine. Pored toga, zmiju kod koje se javlja iscedak iz očiju i nosa ili ima teškoća prilikom presvlačenja košuljice, obavezne treba odvesti kod veterinara. Jedna od čestih pojava kod zmija jesu pojave raznih tumoroznih promena na koži zbog kojih je obavezna poseta veterinaru. Ove izrasline mogu biti čak i jednostavni apcesi koji se tretiraju antibioticima ali su ponekad potrebne i hirurške intervencije u cilju njihovog otklanjanja.

PROČITAJTE I: više o opremi za terarijum!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstМаčke kroz istoriju: Od egipatske mačke do danas!
Sledeći tekstMAINE COON: Da li je maine coon mačka potomak rakuna?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime