Naslovna VESTI MEĐUNARODNI DAN DELFINA: Evo zašto su ova divna bića toliko posebna! (VIDEO)

MEĐUNARODNI DAN DELFINA: Evo zašto su ova divna bića toliko posebna! (VIDEO)

0
međunarodni dan delfina

Delfini su jedna od omiljenih žvotinja širom sveta. Poznati su po svojoj lepoti, gracioznosti, ljupkosti i šarmu. Osim toga, ljudi ih vole zbog njihove plemenite i druželjubive naravi. Njihova neobično zakrivljena usta odaju utisak stalnog i prijateljskog osmeha.

Postoji mnogo ineteresantnih činjenica o ovim divnim bićima za koje možda niste čuli. Kako je danas međunarodni dan delfina, evo sjajne prilike za to!

PROČITAJTE I:

10 SAVETA DA ZABAVITE PSE U KARANTINU: Dok traje vanredno stanje – EVO NEKOLIKO SAVETA ZA IGRU! (VIDEO)

LJUBIMCI KOLEGE: Kako izgleda rad od kuće sa ljubimcem! (VIDEO)

NASILJE SE NE ZAUSTAVLJA: Pas je doživeo strahovit udarac koji mu je odneo “POLA LOBANJE”! (VIDEO)

Delfini zauzimaju treće mesto po intaligenciji u carstvu životinja

Delfini imaju sposobnost prepoznavanja, pamćenja i rešavanja problema. Upravo zato se smatraju za jednu od najinteligentnijih životinja. Redosled je sledeći: na prvom mestu su šimpanze i orangutani, na drugom mestu su slonovi, na trećem mestu su delfini. Na četvrtom pacovi, a na petom vrane. Zatim slede papagaji, psi, svinje, golubovi, a na desetom mestu je hobotnica.

međunarodni dan delfina

Spavaju s „pola mozga“, a „druga polovina“ je budna

Interesantna činjenica, za koju mnogi ne znaju je da delfini spavaju „sa pola mozga“. Za to vreme im je druga polovina mozga uvek budna i aktivna, jer ove životinje ne mogu da dišu automatski pa je kontrola disanja potrebna non-stop. Nakon nekog vremena druga polovina će zaspati dok će prva biti u budnom stanju.

Imaju jedinstven jezik za međusobno sporazumevanje

Možda ste čuli na filmu kako smešno zvuče delfini kada pokušavaju nešto da kažu. Zapravo, oni stvarno međusobno razgovaraju u jatima u kojima žive. Američki biolog Vinset Dženik nedavno je došao do veoma interesantnog otkrića da se delfini međusobno dozivaju po imenu, koristeći različite zvuke u zavisnosti od toga koga hoće da dozovu. Svaki delfin razvija posebni signal za raspoznavanje, koji ustvari predstavlja ime. Utvrđeno je da postoje dve različite grupe signala – jedni služe za dozivanje, a drugi za razgovor.

međunarodni dan delfina

Neverovatno su saosećajni

Zabeleženi su brojni slučajevi delfina koji pomažu jedni drugima u nevolji. Zabeleženo je čak i da mogu da naprave splav od svojih tela i da tako nose bolesne ili povređene. Čini se da njihova empatija ne poznaje granicu, jer je zabeleženo da pomažu ljudima u nevolji, pa čak i kitovima mnogo većim od sebe.

Delfini su veoma privrženi čoveku

Možda najdirljiviji i najlepši način na koji delfinova privrženost pomaže čoveku jeste lečenje autistične dece. Dokazano je da takva deca, koja su inače zatvorena za spoljni svet, rado provode vreme u vodi sa delfinima. Mnogima se, zahvaljujući delfinima, zdravlje značajno poboljšalo. Svoju naklonost prema čoveku delfini pokazuju i tako što mu pomažu u nesrećama na moru. Zabeleženi su brojni slučajevi spasavanja brodolomnika i davljenika.

međunarodni dan delfina

Za njih su trudnice nešto posebno

Mnogi naučnici tvrde da delfini osećaju kada je žena trudna. Neki čak misle da delfini imaju sposbnost da otkriju kucanje srca kod fetusa pre nego što i sama žena to sazna. Oni su veoma zainteresovani za trdunice i uvek će se u velikom broju okupiti oko njih. Iako ne misle ništa zlo, trudnicama je zabranjeno da plivaju sa delfinima, iako bi to trebalo da bude preporučljivo. Razlog za to je strah vlasnika vodenih parkova da ih ne tuže, pošto bi se veliki broj žena uplašio kada bi delfini pojurili ka njima.

Veliki su zavodnici i romantičari

Delfini mogu biti pravi zavodnici. Mužjaci skupljaju morsku travu kako bi napravili nešto što podseća na buket cveća koji zatim nose svojim damama. Naučnici su u početku verovali da se oni samo igraju, dok nisu primetili da uvek mužjaci prave bukete, i to uvek rade ispred ženki.

međunarodni dan delfina

Iako ne sumnjamo da ste se i pre divili ovim plemenitim životinjama, sigurni smo da sada imate još  više razloga da ih obožavate! Inače, samo da znate: delfini nisu ribe već sisari!

ŽIVOTINJE SA INVALIDITETOM: Zrače posebnom unutrašnjom lepotom (VIDEO)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstŽIVELA JE U ĐUBRETU: Ovu kucu život nije mazio (VIDEO)
Sledeći tekstKAKVA SREĆA: Ovog psa su preplavila osećanja kada je shvatio da je spasen od sigurne smrti! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime