Naslovna VESTI PSI PORAŽAVAJUĆE: 4.000 životinja se godišnje napusti u Hrvatskoj!

PORAŽAVAJUĆE: 4.000 životinja se godišnje napusti u Hrvatskoj!

1
životinja petface

4.000 životinja godišnje ostane bez svojih domova i život nastavi na ulicama Hrvatske. Ovaj podatak prenosi hrvatski portal 24sata.hr, navodeći da oko polovine ovog broja životinja pronađe dom. Statistički, sa samo pet „no kill“ skloništa, na stotine životinja bude ubijeno svake godine.

Zbog ovih podataka, Hrvatska je pokrenula letnju kampanju pod nazivom ”Obitelj na more, a pas na ulicu?”, kojoj su se pridružile mnoge javne ličnosti. Među njima je i Ivan Dečak, iz popularnog hrvatskog rok benda „Vatra“.

– Vatra je pružila podršku sudjelovanjem u vizualnom predstavljanju kampanje te će po hrvatskim gradovima osvanuti jumbo-plakati, naveli su za „24 sata“.

životinja petface

Osim kroz slogan ”S tobom i kroz najprometnije ceste”, neka od glavnih poruka kampanje su:

– Želim li udomljavanjem spasiti neku od životinja iz skloništa umesto da ju kupim kao predmet?

– Imam li uslove za bezuslovnu ljubav za životinju tokom celog njenog života?

– Hoće li svi članovi moje porodice biti saglasni sa dolaskom životinje u njihovu blizinu?

Članovi „Vatre“ pozvali su građane da budu odgovorni udomitelji, a Ivan Dečak izjavio je o problemu napuštanja:

Pomislite kako bi vama bilo da vas se svi odreknu i izbace vas na ulicu. Ne činite drugima ono što ne želite da drugi čine vama, bili to ljudi ili životinja, naveo je Ivan.

Napuštanje životinja veliki je problem u Hrvatskoj, ali još je alarmantnije što mnogi gradovi uprkos zakonskoj obavezi i dalje ne zbrinjavaju životinje skladno zakonu, nemaju info-centre, niti sprovode programe kastracije životinja, kao ni edukaciju građanstva o zaštiti životinja.

Ono što navode iz Udruženja „Prijatelji životinja“, na osnovu podataka koje su prikupili od registrovanih skloništa, podaci iz 2014. godine ne govore u priloz brizi o napuštenima. Naime, samo u prošloj godini u 11 skloništa bilo je više od 4.000 životinja. Izvršeno je samo oko 1.000 kastracija, a oko stotine životinja je ubijeno usled nemogućnosti udomljenja.

Uprkos novčanim kaznama do 15.000 kuna (blizu 2.000 evra) napuštanje je stalno prisutno, što jasno govori da je glavni problem nesprovođenje zakonskih odredbi.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstLJUBAV: Slepi pas Glen i staford Buzz su nerazdvojni prijatelji! (FOTO, VIDEO)
Sledeći tekstFILIP TRAVEL: Pet friendly agencija u kojoj su vaši ljubimci ravnopravni putnici!

1 KOMENTAR

  1. Kad bi se provodio Zakon kako treba,toga ne bi bili.Imam dva udomljena psa i nikada ne bitko nije pitaop da li su cijepljeni,čioirani i kastrirani.Komunalnog redara,koji bi to trebao provjeriti, nisam niti vidjela.Kada bu radili svoj posao i kontrolirali pse,onda bi se znalo tko je psa napustio.Pa kadka bi mu još i naplatili kaznu za napuštanje ( i zlostavljanje i sve ostali) bilo bi i manje napuštenih životinja.I naravno svaki slučaj sa iznosom naplaćene kazne,staviti u novine da drugi čitaju i razmisle da li im se to isplati

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime