Naslovna VESTI PSI NEPRESTANI SUKOB MIŠLJENJA: Za ili protiv oblačenja pasa?

NEPRESTANI SUKOB MIŠLJENJA: Za ili protiv oblačenja pasa?

0
pas i odeca petface

Trenerke, džemperi, kabanice ili kaputići samo su neki od odevnih predmeta koje u poslednje vreme sve više možemo videti na psima. Da li je u pitanju moda, novi trend ili realna potreba? Može se reći da je sve to zajedno.
Iako postoje mnogi protivnici oblačenja pasa, u mnogim situacijama ali i zahvaljujući drugačijem načinu života, mnogim psima je garderoba zaista neophodna. Da li ste se ikada zapitali – kome je odeća zaista POTREBNA? Šta je sa psima koji su ostali bez dlake iz nekog zdravstvenog razloga? Da li oni imaju pravo na kišne šetnje?
Ljubimci mogu ostati bez dlake usled nekih bolesti, među kojima prednjače šećerna bolest, polna oboljenja, u slučaju trovanja ili poremećaja rada hormona. Najopasniji je talijum, koji se nalazi u otrovima za pacove, jer ukoliko stigne u organizam, može izazvati opadanje celokupne dlake. Gubitak dlake se javlja i kod nekih kožnih oboljenja, a kao faktori koji mogu izazvati ovakva oboljenja između ostalih su češanje, udarac, visoka vlažnost, prljavština, zapetljana dlaka, paraziti, kao i manjak pojedinih materija u hrani.
Kada veterinar konstatuje neko od ovih oboljenja i vi odmah pristupite njegovom lečenju, opadanje dlake se ipak može nastaviti, dok se ljubimac potpuno ne oporavi. I zato, mi, ali i svaki drugi odgovorni vlasnik zna da je ovakvim ljubimcima odeća preko potrebna. Zaštitiće njihovu ionako osetljivu kožu, i bar malo doprineti da se prijatnije osećaju na vetru.
Takođe, ukoliko je vaš ljubimac pripadnik neke od kratkodlakih mini rasa, golokožih pasmina ili naprosto ne podnosi hladno vreme preporuka je da ga svakako obučete prilikom izlaska u šetnju.
Što se tiče izbora odelceta za vašeg psa, preporučujemo da se u ovom slučaju najmanje vodite estetikom. Vodite računa da ljubimca nova kabanica ili jaknica ne steže, ne žulja ali I da se ne vuku po zemlji. Iako će struk vašeg psa možda izgledati lepše u tesnom kaputiću, prilagodite veličinu njegovom telu. Kada govorimo o funkcionalnosti, to znači da odelce treba lako da se navlači i svlači, kako se odlazak u šetnju ne bi pretvorio u pravu noćnu moru i za vas ali i vašeg psa.

Dakle, shvatili ste naš stav – odelce svakako nije hir. Sledeći put kada na ulici oklevetate nekoga ko na povocu šeta psa sa odelcetom, zapitajte se da li možda postoji neki drugi aspekt njegovog oblačenja. Odelce štiti, a ne isključivo ulepšava!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstUginuo joj je najbolji prijatelj. A onda joj je unuka poklonila novog psa! (VIDEO)
Sledeći tekstSJAJNA AKCIJA: Udomiš psa i dobiješ kućicu BESPLATNO!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime