Naslovna VESTI NOVA NADA – Vratili gotovo istrebljene žirafe.

NOVA NADA – Vratili gotovo istrebljene žirafe.

0
Žirafa u divljini

Ruanda, zemlja koja se nalazi u središnjoj Africi, nekada je bila poznata po velikom broju divljih žirafa. Međutim, tokom poslednje 4 decenije, populacija žirafa dramatično se smanjila, a ovu vrstu sada je teško vidjeti u divljini.

Žirafa u divljini

Srećom, postoji nada za očuvanje ove izuzetne vrste. U 2021. godini, sedam žirafa vraćeno je u nacionalni park Akagera u Ruandi nakon gotovo 40 godina.

Ovaj program vraćanja žirafa u prirodno stanište deo je šireg napora za očuvanje divljih životinja u Ruandi. Nacionalni park Akagera osnovan je 1934. godine i nekada je bio dom raznim vrstama, uključujući i žirafe. Međutim, tokom godina, park je pretrpio razne nedaće, uključujući i lov i uništavanje prirodnog staništa.

Pročitajte i ovo: MAČKA SPASILAC I ZAŠTITNIK! Napala i oterala razbojnike.

Stoga su lokalne vlasti i stručnjaci za zaštitu životinja odlučili preduzeti mere kako bi se nacionalni park obnovio i kako bi se oživela populacija žirafa. Nakon mnogo pripreme i skupljanja potrebnih sredstava, sedam žirafa vraćeno je u Akagera Nacionalni park.

Žirafa u divljini

Vraćanje žirafa u nacionalni park veliki je korak za očuvanje ove izuzetne vrste. Žirafe su vitalni dio ekosistema u kojima žive, a njihovo odsustvo može imati ozbiljne posljedice po druge vrste i celi sistem

Pročitajte i ovo: OSETIO JE DA NEŠTO NIJE U REDU… I TAKO POSTAO JUNAK.

Osim što vraćaju žirafe u prirodno stanište, stručnjaci za zaštitu životinja i lokalne vlasti provode i druge programe za očuvanje prirodnih staništa i divljih životinja u nacionalnom parku Akagera. To uključuje i obnovu šuma i zaštitu rijeka i jezera u parku.

Žirafa u divljini

Vraćanje žirafa u prirodno stanište u Ruandi pokazuje da je moguće zaštititi ugrožene vrste i obnoviti njihova prirodna staništa. Međutim, to zahteva velike napore i saradnju lokalnih vlasti i stručnjaka za zaštitu životinja. Nadamo se da će se ova vrsta nastaviti oporavljati u godinama koje dolaze i da će žirafe ponovno postati čest prizor u ruandskim prirodnim parkovima.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMAČKA SPASILAC I ZAŠTITNIK! Napala i oterala razbojnike.
Sledeći tekstZAŠTO VOLIMO MAČKE? Možda zato što su savršene.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime