Naslovna VESTI PSI NOVA ZAŠTITA ULIČNIH PASA U GRČKOJ: Za zlostavljanje, kazne 10 godina zatvora...

NOVA ZAŠTITA ULIČNIH PASA U GRČKOJ: Za zlostavljanje, kazne 10 godina zatvora i 50.000 EVRA!

0
Visoke kazne za zlostavljače pasa u Grčkoj

U Grčkoj je prošle godine pokrenuta inicijativa za promenu Zakona o zaštiti životinja u kojima se posebna pažnja poklanja problemu zlostavljanja uličnih pasa. Naravno, i u Grčkoj postoji veliki broj onih životinja koje su sticajem okolnosti rođeni na ulici ili ostavljeni da svoj život provedu van pravog doma.

Visoke kazne za zlostavljače pasa u Grčkoj

Pošto je zabeležen povećan broj incidenata u kojima su ljudi povređivali, pa čak i ubijali ulične pse pokrenuta je inicijtiva koja treba da spreči ovakvo ponašanje neodgovornih i surovih ljudi. Pre svega, planirano je uvođenje Nacionalnog registra životinja. U ovom registru biće prikupljeni i ažurirani podaci iz nekoliko kategorija: Registar registracije i praćenja kućnih ljubimaca, Registar filantropskih društava i organizacija, Registar skloništa, Registar uzgajivača, Panhelenska platforma za Usvajanje izgubljenih životinja i društvo za Platformu za dobrovoljno davanje krvi životinja.

Pročitajte i ovo: KAKO DALJE? – Čupka je preživela operaciju.

Posebna pažnja u Zakonu je posvećena zlostavljanju životinja. Novi nacrt zakona pojašnjava definiciju zlostavljanja životinja, detaljno razrađujući tipične slučajeve. Član 16 predviđa da se ubijanje i mučenje životinja, uz namerno nanošenje teškog fizičkog bola ili fizičke iscrpljenosti, posebno: trovanjem, davljenjem, vešanjem, utapanjem, izazivanjem opekotina, toplotnog udara, strujnog udara, smrzavanja, gnječenja, sakaćenja, tuče između životinja i jahanje životinja su teška krivična dela.

Visoke kazne za zlostavljače pasa u Grčkoj

Za ove prekršaje zaprećene su kazne zatvora do 10 godina i novčana kazna do 50.000 evra, dok je istovremeno predviđena i administrativna kazna, odnosno novčana kazna od 30.000 do 50.000 evra po životinji i incidentu.

Visoke kazne za zlostavljače pasa u Grčkoj

Pored toga, u Zakonu se predviđa obaveza sterilizacije. Ova procedura će biti obaveza vlasnika-staratelja. U slučaju propusta predviđene su kazne. Opštine će prvi put moći da daju podsticaje za sterilizaciju, poput smanjenja komunalnih taksi i obezbeđivanja vaučera za ugrožene društvene grupe. Pored toga, za svaku životinju pratioca kreira se elektronska knjižica sa digitalnim zdravstvenim fajlom.

Pročitajte i ovo: NIJE NAPUSTIO PRIJATELJICU – Lekcija iz dobrote i vernosti!

Visoke kazne za zlostavljače pasa u Grčkoj

Istovremeno, predlogom zakona nije predviđen amaterski uzgoj pasa i mačaka. Pored toga se zaustavlja „pokriće“ koje je do sada postojalo u opštinskim odgajivačnicama da građani ili udruženja za zaštitu životinja ne vide šta se u njima dešava. Konačno, stvara se nova linija za žalbe za slučajeve zlostavljanja, zanemarivanja i napuštanja.

Izvor: pet-sitting.gr

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKAKO DALJE? – Čupka je preživela operaciju.
Sledeći tekstOVAKO je u JAGODINI! Kako je kod VAS?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime