Naslovna VESTI PSI DA LI ĆE PSIMA I MAČKAMA U AZILIMA USKORO BITI BOLJE? –...

DA LI ĆE PSIMA I MAČKAMA U AZILIMA USKORO BITI BOLJE? – Novi Pravilnik o azilima stupio na snagu.

0
Novi pravilnik o azilima

„Hrana i voda za životinje moraju biti prilagođeni njihovoj vrsti, dobi i zdravstvenom stanju. Životinjama moraju biti na raspolaganju odgovarajući predmeti kojima se zanimaju. Skloništa moraju imati i prostor za svakodnevno slobodno kretanje i socijalizaciju pasa. Ženke s mladuncima, kao i bolesne i agresivne životinje, moraju se smestiti odvojeno od drugih životinja.“ Ovo su neke od novina koje donosi novi Pravilnik o uslovima koja moraju zadovoljavati skloništa za životinje u Hrvatskoj prenosi portal jutarnji.hr.

Novi pravilnik o azilima

Udruženje „Prijatelji životinja“ pozdravlja stupanje na snagu ovog pravilnika i kaže da je dobro što je u njemu akcenat stavljen na dobrobit životinja. Zahvaljuju se i hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede što je usvojilo brojne primedbe i savete mnogobrojnih odgovornih udruženja koja uspešno vode prihvatilišta.

NA SMRT UPLAŠENA! – Zatekla nepomičnog psa u svom krevetu a onda shvatila

Životinje koje završe u skloništima ionako su već mnogo propatile i treba im omogućiti što bolje uvjete tijekom njihova privremenog boravka prije udomljenja. Zato smo insistirali da novi Pravilnik stavi naglasak na otvorenost prema javnosti i olakša osnivanje skloništa zahtijevajući manje infrastrukturne uvjete, a težište je na ophođenju sa životinjama, transparentnom radu i oglašavanju te udomljavanju životinja.” – navode u “Prijateljima životinja”.

Novi pravilnik o azilima

Pravilnik propisuje i broj životinja koje se mogu nalaziti u privremenim smeštajima na 10-20 ukoliko imaju ugovor sa prihvatilištem. U skloništima se mora sprečiti razmnožavanje životinja te se svi psi i mačke moraju kastrirati uključujući udomljene štence kada navrše šest meseci. Regulisana je i kastracija uličnih mačaka.

Novi pravilnik o azilima

KAKVA HIRURŠKA INTERVENCIJA! – Dugmići mu spasli život

Važna je vest i da će se svi podaci o napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima evidentirati putem Jedinstvenog informacionog centra. Tako će se sve životinje i informacije o njima nalaziti na jednom mestu.

Novi pravilnik o azilima

Prijatelji životinja pozivaju sva prihvatilišta i azile da usklade rad sa odredbama novog Pravilnika. Naglašavaju da je cilj imati što više manjih prihvatilišta koja dobro funkcionšu i u kojima će se životinje što kraće zadržavati.

Izvor:  jutarnji.hr

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstVIDEO: ONO KAD TI GLAVA PADA OD UMORA! – Ovo štene se baš umorilo!
Sledeći tekstPRIJATELJSTVO DUGO 37 GODINA! Spasao labuda i od tada su nerazdvojni!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime