Naslovna PETOPEDIJA MAČKE KOLIKO DUGO MOŽETE OSTAVITI MAČKU SAMU?

KOLIKO DUGO MOŽETE OSTAVITI MAČKU SAMU?

0

Smatra se da su mačke nešto manje zahtevne po pitanju brige od pasa. To se odnosi pre svega na pitanje ostanka u kući dok su vlasnici odsutni. Međutim, da li zaista znate koliko dugo možete ostaviti mačku samu?

Neke odrasle mačke vole mir u svojoj samoći. S druge strane, mačićima je potrebno mnogo društva i aktivnosti. Tokom prvih meseci odrastanja njihovi mali mozgovi rade na stvaranju čvrstih veza sa okolinom a pre svega vlasnicima. Ako ih predugo ostavljate same u tom periodu, izazivate osećaje usamljenosti i odbačenosti. Naravno to izaziva i strah a dugoročno i pojavu anksioznosti.

Jasno je da je životni stil kućnih mačaka različiti od života pasa koji žive u kući. Mačkama nije neophodna svakodnevna šetnja van kuće. Danas gotovo 50% kućnih mačaka nikada ne napušta svoj dom. Ukoliko ih na vreme naučite na upotrebu mačjih toaleta nema potrebe za izlaskom radi fizioloških potreba. One preferiraju veći broj manjih obroka. Ako im ostavite dovoljnu količinu hrane, mala je mogućnost da odmah sve pojedu pa da kasnije budu gladne. Pored toga, na raspolaganju su vam i posebni dozatori hrane. Na kraju, mačke vole da spavaju i tokom dana pa im mir u praznoj kući sigurno neće smetati. Dakle, odraslu mačku slobodno možete ostaviti samu tokom celog dana. Ali, sve ovo važi za odrasle mačke – šta je sa mačićima?

Mačićima između 8 nedelja i 4 meseca starosti je potrebno obezbediti interakciju sa ljudima na svakih 4 – 6 sati. Naravno, mnogi nemaju mogućnost da se tako brinu o mačićima pa ih ostavljaju i duže same. Međutim, zaista se preporučuje da bar u prvom periodu razvoja dobijaju ovakvu vrstu nege. Interakcija na svaka 4 sata se odnosi kako na dan tako i na noć. To znači da svi oni koji misle da mače u ranom uzrastu mogu da ostave samo tokom noći – greše. Uostalom, mačke spadaju u grupu pretežno noćnih životinja pa su u mlađem uzrastu mnogo aktivnije tokom noći. Tek kasnije prihvataju rutinu okoline u kojoj žive pa koriste noć za spavanje zajedno sa ukućanima. Ali ni to nije uvek pravilo. Kako mače raste i dobija na samopouzdanju videćete da je sve sposobnije da duže ostaje samo. Već sa šest meseci starosti, gotovo svako mače može da bude ostavljeno samo u kući tokom celog dana.

DVA MAČETA SU BOLJA OD JEDNOG: To je zaista tačno. Prvo, mnogo su zabavniji kada su u paru. Drugo, imaju društvo i kada vi niste u kući. Društvo pripadnika iste vrste će umnogome doprineti da bolje upoznaju okolinu u kojoj žive, smanjiti stres od promene okoline, novih iskustava, ljudi i sl.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Dobro rešenje za obezbeđivanje sigurnog okruženja za mlade mačke koje ostaju preko dana same u kući je formiranje „mačje sobe“. Namenski prostor u kome će se zabavljati dok su same je dobar način da mačka bude zauzeta a vi mirni dok ste van doma. Istovremeno, to je najbolji način da prave nered u kontrolisanim uslovima, a ne da ruše, cepaju ili kopaju gde god se nalaze u trenutku kada im to predstavlja vrhunsku zabavu.

LAŽNA TRUDNOĆA KOD NESTERILISANIH ŽENKI MAČAKA

Evo kratkog uputstva kako da pripremite „mačju sobu“:

– Obavezno uklonite ili dobro obezbedite strujne kablove

– Uklonite sve kućne biljke i cveće

– Uklonite lomljive staklene predmete

– Proverite da li su svi prozori i vrata dobro zatvoreni

– Zatvorite sve rupe u koje mačke mogu da se uvuku i zaglave

– Postavite toalet u jedan, a hranu i vodu u drugi kraj sobe

– Napunite sobu njenim igračkama, čarapama, marama i svim drugim omiljenim predmetima kojima će se zabavljati i igrati dok ste odsutni. Izbegavajte sitne predmete koje mogu da progutaju ili one koji mogu da izazovu bilo kakvu povredu.

Ukoliko odlazite iz doma na više dana obavezno obezbedite nekoga ko će se brinuti o vašoj mački. U zavisnosti od uzrasta i navika ta osoba može dolaziti najmanje jednom ili više puta tokom dana kako bi očistila toalet i dala mački novu hranu i svežu vodu. Dobro je da ta osoba i provede neko vreme sa mačkom, malo se poigra sa njom ili je jednostavno drži kraj sebe i mazi. Koliko god mačke bile samostalne i samosvojne one vole i žele prisustvo ljudi. Mnoge čak i ozbiljno tuguju zbog odsustva vlasnika pa im je ovakva vrste pažnje neophodna.

HLAMIDIA KOD MAČAKA: Ozbiljna bolest, češća kod mladih maca! (VIDEO)

Kako god, ostavljanje mačke same u kući nije baš jednostavna stvar. Potrebno je da veoma dobro znate osobine i potrebe svoje ljubimice i da se ozbiljno potrudite da ih zadovoljite čak i kada niste u kući. Dobra ideja da bolje upoznate svoju mačku jeste postavljanje kamere koja će snimati njene aktivnosti tokom perioda kada je sama. Tako ćete dobiti bolji uvid šta radi, kako se ponaša i šta je to što joj možda dodatno treba obezbediti da bude srećnija i zdravija.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSLUČAJ NIS SE NASTAVLJA: Radnicima odbijaju od plate za štetu koju naprave ulični psi! (VIDEO)
Sledeći tekstAKCIJE UDRUŽENJA ZELENA ŠAPA IZ ZRENJANINA: Zeleni superheroj za pomoć nepuštenim životinjama

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime