Naslovna VESTI PSI “PAS JE ČOVEKOV NAJBOLJI PRIJATELJ”: Znate li ko je prvi ovo rekao?

“PAS JE ČOVEKOV NAJBOLJI PRIJATELJ”: Znate li ko je prvi ovo rekao?

0

Džordž Graham Vest, iako je dvadesetak godina bio američki senator, ipak ostao upamćen po tome što je u jednom govoru na suđenju prvi rekao da je pas čovekov najbolji prijatelj.

Pre nego što je postao senator, Džordž Graham Vest se bavio advokaturom. Tako je jednom zastupao farmera kojem je komšija ubio psa, jer mu je napao ovce. Naime, smatra se da je Vest prvi rekao da je pas čovekov nabolji prijatelj.

OVAJ LEPOTAN PONOVO TRČI: Ovaj pas je smršao neverovatnih 20 kilograma! (VIDEO)

ODANOST DO KRAJA: Pas proveo 11 sati u vodi kako bi SPASIO VLASNIKA! (FOTO)

Vest se na suđenju u gradu Vorensburgu 1985. godine obratio poroti sledećim rečima:

“Gospodo porotnici! Čovek se od najboljeg prijatelja može pretvoriti u neprijatelja. Sin ili ćerka odgajani s ljubavlju tokom života mogu postati nezahvalni svojim roditeljima. Oni koji su nam najbliži i kojima verujemo mogu nas za trenutak izdati. Jedini apsolutno nesebični prijatelj u ovom sebičnom svetu čoveku može biti njegov pas koji nikad neće pokazati nezahvalnost ili podmuklost. Pas uz čoveka stoji u blagostanju i siromaštvu, zdravlju i bolesti. On će spavati na tlu pokrivenom snegom na mestu gde duvaju hladni zimski vetrovi. Sve će učiniti samo da bude u blizini svog gospodara. On će poljubiti ruku čoveka u kojoj nema hrane, lizaće rane i čireve. Siromašnog gospodara čuvaće kao da je princ. Kad ga svi napuste on će biti uz njega”.

Vest je govorio o svim psima ovog sveta i o njihovom značenju za čoveka, podsećaju “Životinje.rs”. Zapravo Vest je dirljivim govorom “kupio” porotu, a on je u istoriji ostao zapamćen kao “zastupnik pasa” (a ne kao senator).

Farmer čiji je pas ubijen dobio je maksimalnu odštetu od 50 dolara. U čast Vestu i psu po imenu Old Dramu kojeg je “zastupao” u Vorensburgu podignuta je spomen ploča.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Foto: wikimedia.org

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstLOŠE SPAVATE?! Vaš ljubimac MOŽE da vam pomogne: Naučnici došli do zanimljivog OTKRIĆA!
Sledeći tekstODANOST DO KRAJA! Ovo je nešto najlepše i NAJTUŽNIJE što ćete danas videti (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime