Naslovna VESTI PLASTIKA NEMILOSRDNO UNIŠTAVA MORSKE ŽIVOTINJE: Evo ZAŠTO ne mogu da joj odole!

PLASTIKA NEMILOSRDNO UNIŠTAVA MORSKE ŽIVOTINJE: Evo ZAŠTO ne mogu da joj odole!

0
Morske kornjače petface

Brojne životinje čiji su životi vezani za vodu se udave ili zapletu u otpad od plastike koji nemilosrdno završava u njihovom okruženju. Plastika predstavlja veliku opasnost za morske kornjače, kao i za druge morske predatore, ali tek nedavno su naučnici otkrili zbog čega je to slučaj.

Naime, ove životinje često zamene miris plastike za miris hrane. Na sličan način plastiku percipiraju i morske ptice i kitovi.

NAKON SMRTI VLASNICE ZAVRŠIO U PRIHVATILIŠTU: Pas dekica ovako provodi poslednje dane!

Plastika koja se neko vreme nalazi u okeanu, gubi svoj osnovni miris i počinje da razvija onaj koji privlači životinje. Na ovu promenu utiču alge, morske biljke i mikroorganizmi koji je kolonizuju i na taj način adaptiraju sredini u kojoj se nalazi.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Pored toga, većina morskih predatora bude izdaleka zavarana izgledom plastične flaše ili nekog drugog komada koji pluta u vodi i uputi se prema tome očekujući hranu. Ovaj mehanizam predstavlja određeni evolucijski tok prilagođavanja pri potrazi za hranom.

OSTALI BEZ MAJKE: Medvedica OTROVANA, uginula u mukama!

Veliku opasnost predstavljaju slamčice, plastične kese i sličan otpad, na kojima rastu bakterije ili mikroorganizmi, zbog čega ih vodene životinje osećaju kao jestive, što može dovesti ili do neke vrste zamke ili, ukoliko ih konzumiraju, do smrti.

Do ovog nautešnog zaključka istraživači su došli nakon eksperimenta sa 15 mladih kornjača odgajanih u zatočeništvu.

Pratili su njihove reakcije kada su bacili cevi u vazduh iznad rezervoara za vodu i zaključili da na taj miris reaguju isto kao i na miris hrane, odnosno ribu ili škampe. Pritom, kornjače su, kako bi osetile miris kondicionirane plastike, držale nos izvan vode pri udahu tri puta duže nego uobičajeno.

Prema poslednjim istraživanjima problema plastike koja izaziva uginuće morskog sveta, postoje podaci da će, ako se nastavi sadašnji trend, čak 99 odsto morskih ptica „jesti“ plastičan otpad.

Izvor: Eenrgetski portal

Petface Viber zajednica

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIZBAČEN NA ULICU POSLE 8 GODINA: Surovi vlasnik ne pita za bolesnog psa!
Sledeći tekstPTICE KOMUNICIRAJU SA VLASNICIMA: Skontajte šta vam vaš papagaj PORUČUJE!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime