Naslovna VESTI BILI SU PRED IZUMIRANJEM: Pojavio se tračak nade za najređeg primata!

BILI SU PRED IZUMIRANJEM: Pojavio se tračak nade za najređeg primata!

0

Otkriće novog para Hajnanskih gibona daje nadu u opstanak ove najređe vrste primata, koja je bila pred izmumiranjem. Zbog krčenja šuma i lovokradica, ovi majmuni sada žive samo u šumi na kineskom ostrvu Hajnan.

Tokom 1950-ih godina na celom svetu bilo ih je 2.000, ali je taj broj tokom 1970-ih pao na samo 10. Poslednji popis pokazuje da se broj gibona utrostručio, odnosno ima ih 30, koji žive u pet odvojenih grupa.

REMEK DELA PRIRODE: Predenje mačke je PRIRODNI lek!

Ovaj oporavak je rezultat velikog truda ljudi koji rade na projektu za očuvanje Hajnanskih gibona, koji vodi Kadori farma i botanička bašta u Hong Kongu.

„Ne mogu da zamislim kako bi izgledale šume kada bi izgubili ove prelepe životinje i njihovu divnu pesmu”, kaže Filip Lo, stručnjak za zaštitu životinja.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Giboni su poznati po tome što se graciozno kreću kroz šumske krošnje, ispuštajući glas kojim obeležavaju teritoriju. Odrasle jedinke pevaju zajedno do zore, kako bi poboljšale vezivanje.

Seljani su krajem prošle godine čuli glasove dva gibona koji žive u delu šume daleko od glavnog dela populacije.

Mužjak i ženka su kasnije viđeni kako pevaju zajedno, pokazujući da imaju stabilnu vezu. Giboni imaju porodice koje čine jedan mužjak, dve ženke i njihovo potomstvo. Otkriće petog para, odnosno odvojene porodice daje nadu da ova vrsta neće izumreti.

Pitali ste se ŠTA VAŠ PAS MISLI O VAMA?! Ovaj URNEBESNI snimak daće vam odgovor!

Filip Lo kaže da je ova vrsta i dalje jako retka, ali sada postoji nada da će se to promeniti i da će mamuna biti više. Za ovaj uspeh kaže da je „dobra vest koja može da oraspoloži kolege koje su posvećene očuvanju prirode”.

Nacionalni rezervat Hajnan Bovangling čini napore od 2003. godine da sačuva ovu vrstu majmuna, kojih je je tada bilo samo 13.

Program spasavanja podrazumeva patroliranje, nadgledanje i istraživanje ponašanja majmuna, kao i sadnju hiljade stabala drveća u kojima će oni pronaći hranu i sklonište. Od severnoistočne Indije do Bornea postoji oko 20 vrsta gibona. Mnogi žive pod pretnjom zbog uništavanja šuma, lova i ilegalne trgovine.

NAPUSTILA JE MAMA ODMAH PO ROĐENJU: Maleni borac se nije dao!

Međunarodna unija za zaštitu prirode klasifikovala je sve vrste gibona, uključujuči i Hajnanskog gibona kao kritično ugroženu vrstu.

Izvor: BBC NEWS Foto: BBC NEWS

Petface Viber zajednica

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.