Naslovna VESTI JOŠ JEDAN POMOR RIBE: Industrija i profit opet važniji od zdravlja i...

JOŠ JEDAN POMOR RIBE: Industrija i profit opet važniji od zdravlja i prirode!

0
trovanje ribe

Kako saopštava Evropska Zelena Partija Šabac, juče je uočen još jedan pomor ribe. Velika količina uginule ribe je primećena u delu Cerskog obodnog kanala neposredno pre njegovog ulivanja u reku Savu.

trovanje ribe

Fotografije i video zapisi koje vidite dokaz su još jednog najblaže rečeno neodgovornog i bahatog ponašanja mnogobrojnih zagađivača naših reka. Na njima se vidi da penušavi sadržaj koji je izazvao pomor riba dolazi kroz industrijske cevi.

Pročitajte i ovo: Bravoooo!!! EUSTAHIJE NIJE EUTANAZIRAN: Dobio je kolica, a sada mu se traži pravi dom!

Radi se o otpadnim vodama koje se izlivaju iz nakadašnjih Belih Limova koji su bili deo holdinga Zorka iz Šapca. Danas su ova postrojenja deo kineske kompanije HBIS Serbija. Ukoliko ne znate, to je ista ona kompanija koja upravlja i železarom u Smederevu, navode iz EZP Šabac. Kao što je poznato, ova kompanija još uvek nije ništa uradila kako bi sprečila ispuštanje štetnih materija u vazduh čija je koncntracija višestruko veća od dozvoljenih.

trovanje ribe

Pogon za proizvodnju belih limova u Šapcu ne poseduje sopstvenu preradu otpadne vode niti je priključen na gradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Svoju otpadnu vodu izlivaju ili u takozvanu staru Zorkinu kanalizaciju koja se uliva u Savu bez prethodne prerade ili direktno u Cerski obodni kanal. Izlivanje u kanal se dešava periodično posle upotrebe hemikalija za pranje limova, postrojenja i tankova i tada dolazi do pojave pene visoke i do jedan metar, širenja nesnosnog smrada i pomora ribe.

trovanje ribe

Pročitajte: SUROVO TROVANJE U OBRENOVCU: Trovači ne staju – otrovana tri psa

Evropska Zelena Partija će i ovaj slučaj prijaviti ekološkoj i vodnoj inspekciji ali i policijskoj upravi Šapca. Da li će iko od nadležnih blagovremeno postupiti po svojim ovlašćenjima i utvrditi koja industrijska postrojenja izlivanje svojih otpadnih voda ugrožavaju zdravlje i život stanovnika ovog regiona tek će se videti.

trovanje ribe

Dosadašnja iskustva sa sličnim mnogobrojnim zagađivačima voda i životne okoline ne daju previše nade da će plaćanjem velikih kazni, zatvaranjem pogona i zabranom rada naši državni organi učiniti nešto dobro i korisno za građane. Profit kompanija i pojedinaca i dalje su važniji od zdravlja, života i prirode.

Izvor:  Facebook

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSUROVO TROVANJE U OBRENOVCU: Trovači ne staju – otrovana tri psa
Sledeći tekstZLO SE ŠIRI: Ubica koji je surovo obesio psa dobio podršku!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime