Naslovna PETOPEDIJA PSI PREHLADA KOD PASA: Simptomi su gotovo isti kao i kod ljudi, a...

PREHLADA KOD PASA: Simptomi su gotovo isti kao i kod ljudi, a ZIMA NIJE JEDINI PERIOD za zarazu! (VIDEO)

0
prehlada kod pasa petface

Hladno vreme nije jedini period godine kada postoji opasnost od prehlade ali svakako da jeste period kada je rizik znatno veći. Psi takođe mogu da obole od ove respiratorne infekcije. Postoje razlike u vrstama virusa i bakterija koji inficiraju ljude i pse ali simptomi su u osnovi isti. Radi se o kijanju, kašljanju, curenju iz nosa pojačanom suzenju očiju…

Vrsta prehlade od kojih pate psi se razlikuje od vrste od kojih pate ljudi. Do sada nije utvrđen ni jedan slučaj prenosa bolesti sa pasa na ljude ili obratno. Važno je da znamo da razlikujemo prehladu od ozbiljnijih zdravstvenih problema koje prate isti i slični klinički znaci. Kada je kašalj u pitanju, čest uzrok može biti oboljenje poznato kao „zarazni kašalj pasa“ koje je karakteristično za odgajivačnice, azile i objekte gde živi veći broj pasa u ne baš idealnim higijenskim uslovima.

PROČITAJTE I:

PRONAĐENA U ŽIVIM RANAMA: Ova kuca je lutala njivama, sva u ranama! (VIDEO)

DA LI BISTE GA UDOMILI: Ovu kucu NIKO NE ŽELI zbog toga što je crna i nema oko! (VIDEO)

“BORBA ZA DŽEKIJA”: Protest protiv TROVANJA, UBIJANJA I ZLOSTAVLJANJA ŽIVOTINJA! (VIDEO)

Uzročnik je virus, veoma se lako prenosi i prilično teško iskorenjuje. Drugo, veoma opasno oboljenje koje ima vrlo slične simptome običnoj prehladi je štenećak. I kod ove bolesti je uzročnik virus a nažalost ima veliku stopu smrtnosti obolelih pasa. Srećom, štenećak se lako prevenira redovnom vakcinacijom protiv zaraznih bolesti pasa.

prehlada kod pasa petface

Simptome slične onima kod prehlade mogu da izazovu i paraziti i gljivične infekcije. Srčani i plućni crv takođe izazivaju otežano disanje, slabost i kašalj. Gljivične infekcije mogu biti izuzetno opasne jer se gljivice nastanjuju u plućima i izazivaju neprestani kašalj. Oštećuje se plućno stkivo i to često dovodi do teških slučajeva upale pluća. Naravno, na kraju treba spomenuti i alergijske reakcije koje se mnogo ređe ispoljavaju na respiratornim organima kod pasa ali ne treba ih isključivati.

prehlada kod pasa petface

Ukoliko pas kija i kašlje ali je inače dobrog zdravlja i isključe se sva druga ozbiljnija oboljenja može mu se pomoći kao i kod obične ljudske prehlade. Treba mu davati veće količine tečnosti, kvalitetnu hranu – može mu se davati jača pileća supa (bez kostiju naravno). Psa treba utopliti i držati u prostoriji sa nešto većom vlagom. Kako bi mu se olakšalo disanje i pročistili sinusi može se držati u kupatilu koje je napareno ali bez kupanja. Većina respiratornih problema počinju da nestaju već posle nekoliko dana ali i to je pitanje imunološkog stanja organizma. Mladi i stariji psi će sigurno trebati nešto više vremena za oporavak. Ukoliko veterinar utvrdi postojanje neke bakterijske infekcije biće potrebna i primena antibiotika.

prehlada kod pasa petface

Da bi se sprečila prehlada, pogotovu hladnim zimskim danima potrebno je obezbediti uslove života koji će smanjiti rizik. Psa treba držati u zatvorenom, adekvatno zagrejanom prostoru. Generalno, sama hladnoća nije uzročnik prehlade ali prekomerno izlaganje hladnoći ili vlagi može stvoriti situaciju koja će bakterijama i virusima omogućiti da prodru u organizam. Činjenica je da je održavanje dobrog ukupnog zdravlja i imunog sistema glavna preventiva od mnogih bolesti pa tako i prehlade. Psu treba obezbediti dovoljne količine sveže pijaće vode, zdravu hranu i smeštaj koji je adekvatan njegoj veličini i rasnim karakteristikama. Ukoliko pas spada u grupu onih koji imaju predispoziciju za respiratorne probleme, konsultujte se sa veterinarom kako da predupredite oboljenje.

petface viber

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDIRLJIVA PRIČA PSA SA ULICE: “Mogu ovako da se opružim nasred ulice, AKO MI DOZVOLE!” (VIDEO)
Sledeći tekstSVE ĆE UČINITI SAMO DA GA NE OSTAVI: Ovaj pas je učinio nešto neverovatno samo da njegov vlasnik ne otputuje! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime