Naslovna VESTI PSI PSI TINEJDŽERI: Da li je vaš pas u pubertetu?

PSI TINEJDŽERI: Da li je vaš pas u pubertetu?

0
psi tinejdžeri, petface
foto: ilustracija

Da li se vaš pas čudno ponaša? Ne verujemo da je prvo što vam je palo na pamet to da uzrok njegovom neobičnom ponašanju može biti faza puberteta.

Jedna nova studija grupe američkih univerziteta pokazala je da psi mogu da prolaze kroz tzv. tinejdžersku fazu, baš kao i ljudi.

UDOMLJEN PA STAVLJEN NA LANAC?! Žule nije zamišljao svoj život ovako!

Naime, u ovom istraživanju učestvovalo je 69 pasa čije je ponašanje i odgovaranje na naredbe posmatrano pre adolescentskog perioda (kada su imali 5 meseci), a zatim ponovo, tokom perioda adolescencije (sa 8 meseci). Ono što je otkriveno je da je psićima u adolescentskom periodu trebalo više vremena da odgovore na naredbu “sedi”, čime su pokazivali određeno buntovništvo.

psi tinejdžeri, petface
foto: ilustracija

Pored ovoga, 285 vlasnika pasa popunilo je upitnik o ponašanju svojih ljubimaca u različitom periodu, čime je otkriveno da je pse koji prolaze kroz pubertet mnogo teže obučiti i naučiti naredbama.

Pokazano je da psi prolaze kroz period u kome pokazuju smanjenu poslušnost prema vlasniku, kao i da je takvo ponašanje baš specifično prema vlasniku, a ne odnosi se na druge ljude. 

PSEĆA MOTORISTIČKA BANDA – Pogledajte ovaj neverovatni VIDEO!

Stručnjaci ovakvo ponašanje objašnjavaju promenom hormona, a srećom po vlasnike, ova faza kratko traje, a njihovi ljubimci ponovo postaju poslušni. 

Ono što se vlasnicima savetuje je da tokom ovog perioda imaju razumevanja za svoje ljubimce i da ih ne kažnjavaju preterano. Psi se ne ponašaju namerno tako, to je jednostavno njihova priroda i prolazni period. 

izvor: people.com

Petface Viber zajednica

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstUŽAS NA PEŠTERU – Ubijen pas bezdušno bačen pored puta (Video)
Sledeći tekstPRESTRAŠNO: Serija trovanja pasa na SEVERU KOSOVA

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime