Naslovna PETOPEDIJA PSI SAVET NEDELJE: KAKO DA OČISTIM UŠI SVOM PSU?

SAVET NEDELJE: KAKO DA OČISTIM UŠI SVOM PSU?

0
Čišćenje ušiju pasa

Čišćenje ušiju je deo nege pasa koji ne sme da bude zanemaren. Svaki pas je drugačiji kada je u pitanju koliko često je to potrebno. Psi koji su skloni infekcijama uha mogu imati koristi od češćeg čišćenja ušiju, dok je drugima to retko potrebno. Ako vaš pas redovno posećuje profesionalnog grumera, verovatno je da mu se tamo čiste uši, iako je dobra ideja da proverite kod svog grumera da to proveri. Imajući ovo na umu, dobra je ideja da svaki vlasnik kućnog ljubimca zna kako da očisti uši psa.

Čišćenje ušiju pasa

Šta je potrebno da bi očistili uši svom psu?

Sredstvo za čišćenje ušiju: Potražite komercijalno rešenje za čišćenje koje preporučuje veterinar. Izbegavajte sredstva za čišćenje koja sadrže alkohol ili vodonik peroksid, koji mogu iritirati osetljive uši vašeg psa. Ako niste sigurni da li je nešto u redu za upotrebu na vašem psu, jednostavno pitajte svog veterinara ili frizera za pse: „Čime mogu da očistim uši svog psa?“

Čišćenje ušiju pasa

Pamučne kuglice ili jastučići: Pamučni štapići se takođe mogu koristiti za čišćenje grebena spoljašnjeg uha, ali ih nikada ne treba ubacivati u ušni kanal. Na taj način možete izazvati trajno oštećenje sluha.

Pinceta: Dobro ih je imati pri ruci ako vaš pas ima puno dlake u ušima.

Peškir: Ovo se preporučuje za zadržavanje potencijalnih nereda, posebno ako je vaš pas sklon da trese glavom kada mu nešto uđe u uši.

Pročitajte i ovo: 9 NAČINA DA SMANJITE TROŠKOVE AKO IMATE LJUBIMCA

Poslastice: Želećete da nagradite svoje štene kada sve bude gotovo.

Čišćenje ušiju pasa

Procedura:

Pre nego što počnete, odvojite trenutak da pregledate uši vašeg psa. Ako izgledaju crvene ili upaljene, loše mirišu ili vaš pas pokazuje znakove da svrbe, prestanite sa tim što radite i kontaktirajte svog veterinara. Vaš pas može imati infekciju ili infestaciju ušnih grinja, od kojih će bilo šta morati da se leči. Ako vaš pas ima puno dlake, koristite pincetu da uklonite dlaku iz ušnog kanala. Kada su uši čiste i sve izgleda normalno, pročitajte uputstva na sredstvu za čišćenje ušiju. Takođe možete da pratite ovaj korak po korak da biste očistili uši svog psa:

Čišćenje ušiju pasa

Nakon što ste rekli psu da sedne, nagradite ga poslasticom i dozvolite mu da pregleda bočicu sredstva za čišćenje ušiju. Ako mu uši već nisu uspravne, držite ušni poklopac uspravno i pažljivo napunite ušni kanal rastvorom za čišćenje. Držeći poklopac za uši podalje, nežno masirajte dno uha prstima dvadesetak sekundi. Otpustite uvo i dozvolite svom psu da odmahne glavom ako želi. Držite peškir preko njegove glave da sprečite da rastvor leti svuda. Koristite vatu ili pamučni jastučić omotan oko kažiprsta da nežno obrišite vidljivi deo ušnog kanala vašeg psa i spoljašnjeg uha. Koristite pamučni štapić samo ako je potrebno i samo na vidljivom delu uha vašeg psa. Nagradite psa drugom poslasticom, a zatim ponovite ove korake za drugo uvo.

Pročitajte i ovo: VEEELIKA ZABLUDA: kratkodlaki psi se ne linjaju!

Ukoliko vam cela ova procedura deluje komplikovano, jednostavno ga odvedite kod vašeg grumera, i on će profesionalno obaviti posao umesto vas.

Sandra Todorović, grumer – Zappa & Joe grooming

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekst9 NAČINA DA SMANJITE TROŠKOVE AKO IMATE LJUBIMCA
Sledeći tekstUsvajanje mačke utiče pozitivno na vaše zdravlje

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime