Naslovna VESTI PSI NISMO IZNENAĐENI: Istraživanja su pokazala da spavanje sa ljubimcem poboljšava kvalitet sna

NISMO IZNENAĐENI: Istraživanja su pokazala da spavanje sa ljubimcem poboljšava kvalitet sna

2
spavanje sa ljubimcem petface

spavanje sa ljubimcem: O pozitivnom uticaju kućnih ljubimaca na celokupno zdravlje njihovih vlasnika pisali smo nedavno. Najnovija studija došla je do zaključka da se ljudi koji spavaju sa svojim kućnim ljubimcima osećaju sigurnije i odmornije.

Pročitajte još: DA SE ZNA: 11 studija koje potvrđuju pozitivan efekat ljubimaca na zdravlje ljudi

Ukoliko spadate u red onih vlasnika koji imaju stroga pravila o prisustvu kućnih ljubimaca u spavaćim prostorijama, verujemo da ćete nakon ovog teksta, svoje stavove dooobro preispitati. Naime, jedna od nedavnih studija koja je sprovedena na Mejo klinici u Arizoni, pokazala je da spavanje sa ljubimcem višestruko doprinosi kvalitetu sna. Na ovoj klinici u sklopu “Center for Sleep Medicine“, posmatrano je 150 ispitanika. Ustanovljeno je da skoro polovina njih ima kućne ljubimce. Od vlasnika pasa, čak 56 % izjasnilo se da njihovi ljubimci spavaju sa njima u krevetu. 41 %  ispitanika posvedočilo je da nisu imali nikakvih smetnji ili poremećaja vezanih za snove kada su se četvoronožni mališani nalazili pored njih u krevetu. Čak suprotno, ispitanici su rekli da je prisustvo ljubimaca u krevetu  “nenametljivo, a višestruko korisno”.

spavanje sa ljubimcem petface

Ispitanici su autorima studije sa ove klinike saopštili da imaju pojačan osećaj sigurnosti i udobnosti kada su njihovi ljubimci pored njih. Oni priznaju da ni oni sami ne razumeju mehanizme stvaranja ovih osećaja tokom sna.

spavanje sa ljubimcem petface

Iako je ova studija rađena na prilično malom uzorku i budući da se dobijeni rezultati ne mogu preslikati na celu populaciju koja ima ljubimce, mi laički ipak zaključujemo da prisustvo ljubimaca, i u snu i na javi, nesumnjivo višestruko korisno za njihove vlasnike.

Šta vi mislite? 😀

 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstINSTINKTIVNO: Pas uskočio u vodu i spasio dečaka, koji se nije ni davio! (VIDEO)
Sledeći tekstFOTO: Performansom obeležen Međunarodni dan prava životinja!

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime