Naslovna VESTI MAČKE Šta je zapravo predenje mačaka?

Šta je zapravo predenje mačaka?

0
predenje-macaka

Poznato je da su mace prave mazulje i da uživaju u krilu svojih vlasnika. Istina je da same odlučuju kada i koliko dugo će se umiljavati i zahtevati pažnju. Kada dobiju to što žele, prepuste se trenutku i po pravilu počinju da predu. Zbog toga ljudi predenje upravo vezuju za osećaj sreće i uživanja mačaka. Međutim, neka istraživanja pokazuju da mačke predu čak i kad ih nešto boli, odnosno kada su povređene ili tokom porođaja. Predenje se može čuti i kada je mačka u blizini svojih mačića. Predpostavlja se da je to jedan od načina na koji ona svom porodu koji je rođen slep pomaže da je lakše pronađu.
Lako je zaključiti u kojim situacijama mačka prede, ali kako to čini i do danas ostaje enigma za istraživače i naučnike. Brojne su teorije nastale u pokušajima da se dođe do tačnog odgovora. Među aktuelnim teorijama su one koje uključuju postojanje neispravnih glasnih žica, grčenje grlenih mišića ili proticanje krvi koje pojačava dijafragma.
Zanimljivo je da mačke mogu da predu od prve nedelje života, ali da mačići predu u jednom tonalitetu, dok odrasle mačke mogu menjati tonalitet predenja. Zajednčko za sve mace je da predu paralelno dok dišu.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.