Naslovna PETOPEDIJA PSI MALTEZER: Da li maltezer potiče sa Malte?

MALTEZER: Da li maltezer potiče sa Malte?

1
rase maltezer petface

LIČNA KARTA:

IME : MALTEŠKI PAS

PREZIME: psi za pratnju i razonodu

NADIMAK: maltezer

VISINA: mužjak i ženka  21 – 25 cm / 20 -23 cm

TEŽINA: mužjak i ženka 2- 3,5 g

POREKLO: ostrvo Mljet

BOJA: bela

ŽIVOTNI VEK: 15 – 18 godina ( uz odgovarajuću negu )

NARAV: živahan, nežan i veoma inteligentan pas koji lako uči

Iako zbog naziva rase mnogi misle da maltezer vodi poreklo sa Malte, to mišljenje je pogrešno. Naime, maltezer je u prošlosti živeo u lukama i obalskim mestima centralnog dela Sredozemlja, gde su ga koristili za tamanjenje miševa i pacova koji su se razmnožavali u lučkim skladištima i na brodovima. Zanimljiv je podatak da Aristotel pominje malog psa kome je dao latinsko ime „canis melitenses”, iz čega se vidi je maltezer bio poznat u antičkom dobu. U svojim lirskim delima, latinski pesnik Strabon opevao je ovog psa kao psa za pratnju dama koji uliva poverenje, a brojni renesansni slikari na svojim delima su prikazali maltezera kao malog psa u salonima pored lepih žena. Sve to svedoči o velikoj popularnosti ove rase od davnina, a maltezer je i danas ostao jedan od najpopularnijih rasa sveta.


Izgled
Maltezer pripada malim rasama, a karakteriše ga veća dužina tela od visine. Od glave sve do vrha repa obrastao je svilenkastom, dugom i snežnobelom dlakom, koja mu daje luksuzni izgled. Na glavi je izražen čeoni deo, kao i trepavice. Njuška i vilica su crne boje, oči su tamne i krupne, a odišu živošću i inteligencijom. Maltezer je prepoznatljiv po svom elegantnom hodu damskog pratioca, a laki pokreti odaju utisak da lebdi.

Karakter i nega.

Maltezer je ljubimac izuzetno privržen čoveku, oprezan je i veoma živahan pas, koji voli da se kreće i da se igra.

Tipičan je damski pas i šarmantan pratilac u dugim šetnjama. Izuzetno je nežan i voli da se mazi, a neretko maltezer ume da njuškicom gurka ruku ukućana gde živi i molećivim pogledom traži da ga maze. Koristi svaki momenat da se ušuška kraj nekog člana porodice, a nije mu strana igra sa decom i dobar je izbor ljubimca sa višečlana domaćinstva. Maltezer je prepoznatljiv po svojoj gustoj, dugoj, sjajnoj beloj dlaci, koja zahteva dosta nege, što na prvom mestu podrazumeva redovno češljanje. S obzirom na svetlu boju, treba redovno čistiti iscedak iz očiju, jer u suprotnom dlaka na tom mestu potamni i postane žućkasta ili crvenkasta.

Pogledajte zdravstvene probleme koje mogu imati maltezeri

 

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.