Naslovna PETOPEDIJA PSI MALTEZER: Da li maltezer potiče sa Malte?

MALTEZER: Da li maltezer potiče sa Malte?

1
dodatna petfcace

LIČNA KARTA:

IME : MALTEŠKI PAS

PREZIME: psi za pratnju i razonodu

NADIMAK: maltezer

VISINA: mužjak i ženka  21 – 25 cm / 20 -23 cm

TEŽINA: mužjak i ženka 2- 3,5 g

POREKLO: ostrvo Mljet

BOJA: bela

ŽIVOTNI VEK: 15 – 18 godina ( uz odgovarajuću negu )

NARAV: živahan, nežan i veoma inteligentan pas koji lako uči

Iako zbog naziva rase mnogi misle da maltezer vodi poreklo sa Malte, to mišljenje je pogrešno. Naime, maltezer je u prošlosti živeo u lukama i obalskim mestima centralnog dela Sredozemlja, gde su ga koristili za tamanjenje miševa i pacova koji su se razmnožavali u lučkim skladištima i na brodovima. Zanimljiv je podatak da Aristotel pominje malog psa kome je dao latinsko ime „canis melitenses”, iz čega se vidi je maltezer bio poznat u antičkom dobu. U svojim lirskim delima, latinski pesnik Strabon opevao je ovog psa kao psa za pratnju dama koji uliva poverenje, a brojni renesansni slikari na svojim delima su prikazali maltezera kao malog psa u salonima pored lepih žena. Sve to svedoči o velikoj popularnosti ove rase od davnina, a maltezer je i danas ostao jedan od najpopularnijih rasa sveta.


Izgled
Maltezer pripada malim rasama, a karakteriše ga veća dužina tela od visine. Od glave sve do vrha repa obrastao je svilenkastom, dugom i snežnobelom dlakom, koja mu daje luksuzni izgled. Na glavi je izražen čeoni deo, kao i trepavice. Njuška i vilica su crne boje, oči su tamne i krupne, a odišu živošću i inteligencijom. Maltezer je prepoznatljiv po svom elegantnom hodu damskog pratioca, a laki pokreti odaju utisak da lebdi.

Karakter i nega.

Maltezer je ljubimac izuzetno privržen čoveku, oprezan je i veoma živahan pas, koji voli da se kreće i da se igra.

Tipičan je damski pas i šarmantan pratilac u dugim šetnjama. Izuzetno je nežan i voli da se mazi, a neretko maltezer ume da njuškicom gurka ruku ukućana gde živi i molećivim pogledom traži da ga maze. Koristi svaki momenat da se ušuška kraj nekog člana porodice, a nije mu strana igra sa decom i dobar je izbor ljubimca sa višečlana domaćinstva. Maltezer je prepoznatljiv po svojoj gustoj, dugoj, sjajnoj beloj dlaci, koja zahteva dosta nege, što na prvom mestu podrazumeva redovno češljanje. S obzirom na svetlu boju, treba redovno čistiti iscedak iz očiju, jer u suprotnom dlaka na tom mestu potamni i postane žućkasta ili crvenkasta.

Pogledajte zdravstvene probleme koje mogu imati maltezeri

 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstŠta je zapravo predenje mačaka?
Sledeći tekstJorkširski terijer je najpopularniji kućni ljubimac?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime