Naslovna PETOPEDIJA PSI Kada štenci prestaju da sisaju i prelaze na čvrstu hranu?

Kada štenci prestaju da sisaju i prelaze na čvrstu hranu?

0
štenci cvrsta hrana petface

štenci: Period kada štenci prestaju da sisaju veoma je važan u životu svakog mladog psa. U ishrani ovo zapravo podrazumeva period, kada štenci prelaze sa majčinog mleka na visokoenergetsku ishranu koja će podsticati njihov rast. Majčino mleko predstavlja prvu hranu koju štenci, kao i svi sisari, konzumiraju u prvim danima svog života. Ono je bogato svim neophodnim sastojcima koji omogućavaju rast i razvoj mladih organizama. Pored toga, u velikoj meri obezbeđuje i imunološki sistem mladunaca, jer su oni u prvim danima života izloženi mnogobrojnim spoljašnjim uticajima.

U prirodi, štenci se odvikavaju od dojenja nakon 3 do 4 nedelje starosti, sa pojavom prvih zuba. Sisanje tada počinje da bude isuviše iritantno i bolno za kuju, pa se ona sve češće i duže udaljava od svog legla ostavljajući štence same. Zanimljivo je da su psi razvili sopstvene modele ponašanja u kojima samostalno privikavaju mlade na nove načine ishrane. Kuja često izaziva povraćanje, kako bi štenci prvo počeli da jedu polusvarenu hranu. Neretko se dešava da i u kućnim uslovima, zahvaljujući instinktu kuja isto to uradi pa se nemojte preterano iznenaditi i zgrožavati ukoliko se to dogodi.

Pročitajte još: OBAVEZNO PROČITATI: Kroz OVAKVU patnju i bol prolaze trudne kuje na ulicama!

U kućnim uslovima štenci će se odvići od sisanja uz vašu pomoć.

Ovaj proces započnite korišćenjem zamene za majčino mleko. Zamenu naspite u pliću posudu, pokvasite njuškice i usta štencima dva do tri puta na dan, u periodu od 1 – 4 dana. Nakon isteka ovog perioda u mleko im dodajte malo gotove hrane koja treba da se natopi i omekša. Dok budu jeli mleko, štenci će uneti i nju. U narednom periodu, koji ne treba da traje duže od 5 dana, smanjujte količinu mleka do trenutka dok se ono potpuno ne eliminiše iz ishrane. Uglavnom, ovaj proces traje dok štenci ne napune šest nedelja starosti. Napominjemo da nije preporučljivo davanje kupovnog kravljeg mleka, a pogotovu ne njegovo razblaživanje jer se ono po svom sastavu i procentu masnoće veoma razlikuje od majčinog. Naime, mleko kuja je mnogo masnije i jače u odnosu na kravlje. U pet šopovima i veterinarskim apotekama možete nabaviti komercijalna pakovanja zamene za pravo mleko, koju štenci jako vole.

Pročitajte još: SAVETI: Koliko dugo je preporučljivo da šetate svoje štene?!

Nakon prelaska na gotovu suvu, poluvlažnu ili vlažnu hranu namenjenu štencima njihov organizam dobijaće sve potebne materije, uključujući i minerale i vitamine, te dodaci ishrani nisu potrebni, osim u slučaju nekih zdravstvenih problema i isključivo po preporuci i pod nadzorom veterinara.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstAKVARIJUMSKE RIBE: Kakve sve akvarijumske ribe postoje?
Sledeći tekstKartuzijska mačka: Miljenica Bodlera i de Gola!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime