Naslovna VESTI PSI STRAH KOD PASA: Šta utiče na strah kod pasa i kako se...

STRAH KOD PASA: Šta utiče na strah kod pasa i kako se razlikuje od rase do rase

0
strah kod pasa
foto: ilustracija

Možda vam vaš ljubimac često izgleda neustrašivo, ali strah kod pasa postoji. Šta utiče na strah kod pasa i kako se razlikuje od rase do rase? Naučnici Univerziteta u Helsinkiju sproveli su istraživanje na oko 14.000 pasa.

Osetljivost na buku, strah od novih situacija, strah od klizavih površina ili visine neki su od uobičajnih problema u ponašanju pasa. Prema ovom istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Helsinkiju, ovi nesocijalni strahovi povezani su sa životnim okruženje, načinom života psa, ali i rasom.

IZBACILI SU GA IZ KOLA U POKRETU! Slučajno ga je ugledala i spasila mu je život! (VIDEO)

Pas je lajao i režao na devojčicu, a ustvari SPASIO JOJ JE ŽIVOT! (VIDEO)

Rezultati istraživanja pokazali su da psi koji su bili obučavani, koji su se bavili nekom aktivnošću, imaju najmanje strahova. 

Jedna od istraživača, Ema Hakanen, kaže da fizička aktivnost pozivino utiče na raspoloženje i kod pasa i kod ljudi. Psi uživaju u aktivnostima sa svojim vlasnicima. 

Istraživanje pokazuje da nedovoljna socijalizacija štenaca u različitim situacijama, posebno u novom okruženju ima veze sa strahovima od novih situacija, strahovima od glasnih šumova, kao i hodanja po klizavim ili providnim površinama. Ipak, društvo drugih pasa može smanjiti pojavu nesocijalnih strahova.

strah kod pasa, petface
foto: ilustracija

Ono što je primećeno još je da su psi iz gradskih sredina imali više strahova od seoskih pasa. Takođe, istraživanje je pokazalo da su strahovi češći kod sterilisanih ženki i malih pasa. 

Zanimljivo je da je istraživanje pokazalo da su najplašljiviji psi kairn terijeri, dok su najmanje plašljivi kineski ćubasti psi. Korgiji su, npr. pokazali veliku osetljivost na buku, a minimalan strah prema klizavim površinama, dok je kod šnaucera, čivava i labradora bilo obrnuto.

Ova studija pokazuje i da veliku ulogu ima genetika, ali aktivnim načinom života mnoge stvari mogu se preduprediti.

izvor: sciencedaily.com

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPRIZNAJTE DA OVO NIKADA NISTE VIDELI! Mačka je izvela psa u šetnju, ali stvarno… (VIDEO)
Sledeći tekstULIČNI TIGAR: Psa u Maleziji ofarbali su kao tigra

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime