Naslovna VESTI PSI Pomozite mu: Strah od grmljavine jedan od 10 najčešćih kod pasa!

Pomozite mu: Strah od grmljavine jedan od 10 najčešćih kod pasa!

3
Strah od grmljavine petface

Strah od grmljavine, vatrometa, napuštanja, vožnje, ljudi, bljesaka i snažnih zvukova. Ovo je prema nekim pokazateljima lista najvećih strahova kod pasa.

Strah od grmljavine kod kućnih ljubimaca može izazvati velike problem, pa je zato preporučljivo da se na vreme pripremite I pomognete ljubimcu da ublaži strah!

NOVO ISTRAŽIVANJE: Da li ljudi mogu da usreće svoje ljubimce?

Kada čuje zvuk grmljavine, pas koji ima veći strah od grmljavine pokušavaće da pobegne od izvora straha i to skrivanjem, destrukcijom, pa čak mokrenjem od straha. Sakriće se ispod nameštaja, zavući u orman ili se šćućuriti kraj vas sa njuškom ispod šapa. Takođe, stručnjaci navode kako će psi sa blažim oblikom straha za vreme grmljavine ubrzano disati, dahtati, imati spuštene uši i podvijen rep.

Ipak, moguće je pomoći im da se oslobode ovog neprijatnog osećaja.

Strah od grmljavine petface

Igrajte se sa svojim ljubimcem i radite ono što on voli, a u pozadini pustite zvuk grmljavine. Na taj način kada bude čuo taj zvuk, povezaće ga sa prijatnim sećanjima i smanjiti strah.

Ipak, budite oprezni! Ukoliko primetite da ga i tokom igre plaši zvuk u pozadini, ugasite ga da problem ne učinite još većim! Ako ne želi da se igra ne forsirajte ga, jer pod jakim stresom pas nije u stanju da se odaziva na komande. U svakom slučaju, odvlačenje pažnje od uzroka problema bolje je rešenje od tešenja i milovanja psa.

Ukoliko ova terapija ne urodi plodom, posetite veterinara, jer postoji mogunost da nije u pitanju anksioznost, već neko drugo, možda i opasnije oboljenje. Važno je da psu sve vreme budete podrška, pokažete mu da ste uz njega i svakako ništa ne rešavajte na silu.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPOLA MILIONA PREGLEDA: Prvi susret bebe i psa rastopiće vam srca! (VIDEO)
Sledeći tekstPsi koji čekaju vlasnike: 18 fotografija koje će vam reći NE OSTAVLJAJTE IH!

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime