Naslovna VESTI STRAŠNO: Japan nemilosrdno kolje delfine! ODGOVOR VLASTI: “Sve je u skladu sa...

STRAŠNO: Japan nemilosrdno kolje delfine! ODGOVOR VLASTI: “Sve je u skladu sa zakonom”!

0
japanci-ubijaju-delfine-petface

Nakon što je američka ambasadorka u Japanu, Kerolin Kenedi, na društvenoj mreži Tviter izrazila zabrinutost zbog običaja lova na delfine u Japanu, nastao je “blagi haos”. Naime, japanski ribari već tri dana drže preko 250 delfina zarobljene u uvali pokraj grada Taidžija, a ako je suditi po snimcima, većina delfina je u stresu i povređuju se u pokušaju da pobegnu.

japanci-ubijaju-delfine-petface

U gradu Taidžiju ovaj lov na delfine je glavni događaj godine, a iako ga mnogi na zapadu osuđuju, veliki broj Japanaca brani ovaj lokalni običaj, za koji kažu da nije ni malo drugačiji od klanja drugih životinja radi mesa.
Lov na delfine se, po rečima gradonačelnika, promenio i grad želi da uradi istraživanje o delfinima u cilju otvaranja morskog parka. Dodao je i da su se metode lova promenile, pa je on sada manje okrutan.
Portparol japanske vlade, Jošihide Suga, stao je u odbranu kontroverznog lova rekavši da se on obavlja primereno i u skladu sa zakonom. “Lov na delfine je oblik tradicionalnog ribolova u našoj zemlji”, rekao je on, odgovarajući na pitanje o kritici koju je uputila ambasadorka Kenedi. On je dodao da će pozicija Japana “biti objašnjena američkoj strani”.

japanci-ubijaju-delfine-petface

Inače, vlada pokrajine u kojoj se nalazi grad Taidži ove godine je dozvolila ulov 557 dobrih delfina. Lov na delfine u ovom ribolovačkom selu dospeo je pod međunarodnu kritiku i bio je tema dokumentarnog filma “Uvala”, koji je 2010. dobio Oskara.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSJAJNA VEST OVOG JUTRA: Kit spasio roniocu život!
Sledeći tekstDa li su meduze opasne?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime