Naslovna PETOPEDIJA PSI ŠTUCANJE KOD PASA: Deluje vam simpatično i zabavno, međutim DA LI ŠTUCANJE...

ŠTUCANJE KOD PASA: Deluje vam simpatično i zabavno, međutim DA LI ŠTUCANJE PREDSTAVLJA PROBLEM! (VIDEO)

0
stucanje kod pasa petface

Mnogim vlasnicima štucanje pasa deluje prilično simpatično i zabavno. Pogotovo ukoliko se radi o štencima. Međutim, da li štucanje može da predstavlja problem, i da li naše ljubimce muči kao i nas ljude?

Štucanje nastaje usled nenamerne kontrakcije dijafragme. Da podsetimo, dijafragma je list unutrašnjeg skeletnog mišića u obliku kupole. Ona razdvaja grudni koš od abdomena. Dijafragma je glavni mišić koji je uključen u proces disanja. Kada pas udiše, dijafragma se stegne i pomera na dole i pravi više prostora u grudnoj šupljini. Obratno, kada pas izdiše vazduh ovaj mišić se opušta i pomera na gore u grudnu duplju. Ovi pokreti su obično glatki i pravilni ali ukoliko dođe do iznenadnog grčenja dijafragme javlja se štucanje.

PROČITAJTE I:

OVAJ ČOVEK IZ KRAGUJEVCA je nada za 700 pasa o kojima svakodnevno brine! (VIDEO)

PRONAĐENE U ŠIBLJU, A PRESLATKE SU: Ove dve slatkice su imale tešku sudbinu! (VIDEO)

BILA JE OSTAVLJENA PORED KONTEJNERA: Pronađena je potpuno bez dlake i ŽIVOTNO UGROŽENA! (VIDEO)

Uzroci štucanja

Do štucanja najčešće dolazi ukoliko pas prebrzo i halapljivo jede ili pije vodu. Tokom takvog uzimanja hrane i tečnosti dolazi do prekomernog unosa vazduha koje može da izazove iznenadno i nenamerno grčenje dijafragme. Ukoliko su psi previše uzbuđeni i radosni ili pod stresom takođe može da dođe do grčenja dijafragme pa tako i štucanja. Udisanje raznih nadražujućih sredstava predstavlja još jedan od razloga nadražaja dijafragme.

stucanje kod pasa petface

Povratno kijanje ili štucanje?

Povratno kijanje se ponekad meša sa štucanjem. Međutim, uzroci su različiti. Povratno kijanje se dešava kada pas snažno udiše vazduh kroz nos.

Štucanje se češće javlja kod štenaca nego kod starijih pasa. Smatra se da štucanje doživi gotovo svaki pas u mladosti. Glavni razlog zbog kojeg se češće javlja kod mladih pasa je viši nivo energije i uzbuđenja. Pored toga, oni mnogo brže jedu i piju vodu a tokom igre se mnogo češće zadišu i iritiraju dijafragmu. Istovremeno, njihovi unutrašnji organi nisu razvijeni u meri kao kod zrelih pasa. Srećom, štucanje kod pasa obično traje kratko – nekoliko minuta i spontano prestaje. Psi nisu preterano uznemireni kao u slučajevima kašlja ili povraćanja.

stucanje kod pasa petface

Kako zaustaviti štucanje

Ipak, ako se štucanje javlja češće, mnogi vlasnici žele da ga spreče i pomognu ljubimcu. Preporučuje se dodavanje meda ili javorovog sirupa (nečeg slatkog) u vodu. Sladak ukus može da odvrati pažnju psa od stresa ili uzbuđenja i dovede do postepenog smirenja i opuštanja u disanju. Pošto se radi o nekontrolisanom procesu, ljubimcu ne treba davati ništa čvrsto što zahteva žvakanje jer može izazvati gušenje. Kada se govori o slatkim proizvodima koji se nalaze u tečnom stanju ili mogu da se rastvore u vodi izbegavajte sve što ne sadrži šećer. Takvi proizvodi obično sadrže ksilitol, veštački zaslađivač koji može biti štetan za pse. Takođe možete primeniti blagu masažu grudnog koša kako bi se opustila dijafragma. Neki veterinari preporučuju čak i da na neki način uplašite psa kako bi se zaustavilo štucanje.

stucanje kod pasa petface

U većini slučajeva napadi štucanja nisu nešto što treba posebno da brine vlasnike. Međutim, ukoliko štucanje ne prestane posle nekoliko sati treba potražiti pomoć veterinara. Štucanje može biti simptom i ozbiljnih stanja kao što su oštećenja respirativnog sistema, upala plaća, astma, perikarditis ili toplotni udar.

petface viber

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPOGINULA JE: Kujicu na Batajničkom drumu udario automobil, NJENA SESTRA OSTALA ŽIVA! (VIDEO)
Sledeći tekstTUŽNO DO NEBA: Snimak u kojem pas pomaže beskućniku da nađe hranu, LOMI SRCA LJUBITELJIMA PASA! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime