Naslovna PETOPEDIJA MAČKE TROVANJA MAČAKA sredstvima protiv buva i krpelja!

TROVANJA MAČAKA sredstvima protiv buva i krpelja!

0
trovanja macaka petface

Neko bi mogao da kaže da nešto nije u redu sa naslovom ovog teksta. Kako je moguće da se mačka otruje sredstvom koje je namenjeno njenoj zaštiti od buva i krpelja? Odgovor je jednostavan: ovakva trovanja su moguća i nisu baš tako retka. Nastaju zbog neadekvatne upotrebe sredstava iz neznanja ili nepažnje vlasnika.

Piretrin i piretroid su insekticidi u preparatima koji se koriste za lečenje kod infestacije buva i krpelja kod kućnih ljubimaca. Piretrini su prirodnog porekla i potiču od biljke Chrysanthemum cinerariaefolium  ili biljnih vrsta povezanih sa buhačem. S druge strane, piretroidi su sintetički stvoreni pa su zbog toga dugotrajniji. U ovu grupu spadaju aletrin, cipermetrin, deltametrin, permetrin, tetrametrin i dr. Generalno, svi oni imaju negativan uticaj na nervni sistem mačaka. Mehanizam delovanja je takav da toksini reverzibilno produžavaju provodljivost natrijuma u nervnim aksonima što izaziva ponavljajuća nervna pražnjenja. Prilično komplikovano i ne baš jasno objašnjenje. U suštini, nije ni bitno da znate kakvi se svi hemijski i fiziološki procesi dešavaju prilikom trovanja – dovoljno je da znate da se sredstva koja nisu namenjena mačkama ne smeju koristiti kod ovih ljubimaca.

PROČITAJTE I:

USKRŠNJE OPASNOSTI PO LJUBIMCE: Ovi dani mogu biti opasni, kuća je puna neprimerenih stvari!

SIMPTOMI

Mačke su osetljive na piretroide, a posebno na permetrin. On se koncentrovan nalazi u preparatima koji su namenjeni psima i ukoliko se greškom primeni na mačke može da izazove sledeće kliničke znake:

– mišićni tremor

– odsustvo koordinacije u kretanju

– epi napadi

– hipertermija

– smrt u roku od nekoliko sati ukoliko se trovanje ne tretira na vreme

– alergijske reakcije ( svrab, koprivnjača, smetnje u disanju…)

– prekomerna salivacija, trzanje uha ili šapa

– povraćanje

– proliv

trovanja macaka petface

DIJAGNOZA

S obzirom da se radi o akutnom trovanju, gde se simptomi javljaju veoma brzo, već posle samo jednog sata, veterinarima je najvažnija dijagnostička procedura iskren odgovor vlasnika o tome koji je preparat upotrebio na svojoj mački. Sva topikalna sredstva (nanose se na kožu), a nalaze se u ampulicama imaju dozu koja je prilagođena određenoj telesnoj težini ljubimca. To znači da su krajnje efikasna u borbi protiv parazita ali i istovremeno veoma opasna ukoliko se pogrešno primene. Ozbiljni klinički znaci se lako primećuju i prepoznaju uz objašnjenje vlasnika. Analizama krvi ili urina, gotovo je nemoguće utvrditi prisustvo ovih toksina pa nema previše smisla raditi i ove dijagnostičke procedure.

trovanja macaka petface

LEČENJE

Pošto se radi o nervnom otrovu, specifičnog protivotrova nažalost, nema. Primenjuje se simptomatska terapija koja treba da umanji kliničke znake. Daju se visoke doze infuzije kako bi se nadoknadila tečnost koja može da se gubi povraćanjem i prolivom. Otrovanu mačku treba utopljavati jer se javlja drastično sniženje telesne temprature koje može biti fatalno. Zbog snažnih konvulzija mačku treba držati u sigurnom prostoru kako ne bi pala sa visine ili se povredila tokom napada.

trovanja macaka petface

PREVENTIVA

Jedini način da se spreči direktno trovanje je da se sa velikom pažnjom biraju i primenjuju preparati koji štite mačke od buva, krpelja i komaraca. Gotovo svi preparati koji u sebi imaju piretrine ili piretroide imaju veoma jasno naznačeno upozorenje da su ZABRANJENI ZA MAČKE. Prilikom kupovine, pre svega obratite pažnju na pakovanje i uputstvo, a potom dodatno proverite sa veterinarom u apoteci da li odabrano sredstvo sme da se primenjuje na mačkama. Nikada ne tražite preparat rečima: „Dajte mi nešto protiv buva i krpelja!“, a da pri tome ne kažete da li ćete to koristiti na psu ili mački. Ako ste zaboravili naziv preparata koji ste ranije koristili, sačuvajte staro pakovanje kako bi veterinar znao koji preparat da vam preporuči. Ukoliko ipak, greškom nanesete pogrešan preparat, odmah potražite pomoć veterinara.

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstZa psa Otta, koji je izujedao četvoro ljudi, zainteresovano dvadesetak udomitelja!
Sledeći tekstNESTAO MI LJUBIMAC, ŠTA DA RADIM: Preporuke o tome šta učiniti kada se ljubimac izgubi!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime