Naslovna VESTI PAMTI KAO SLON: Nakon 30 godina, Tvigi iz beogradskog zoo vrta prepoznala...

PAMTI KAO SLON: Nakon 30 godina, Tvigi iz beogradskog zoo vrta prepoznala čoveka koji ju je čuvao!

0
Tvigi petface

Tvigi je jedna od najstarijih stanovnika Beo zoo vrta i trenutno ima 50 godina. Čuvar, koji je o njoj brinuo kada je bila mala, Marjo Hoedemaker, posetito ju je, a ona ga se nakon skoro tri decenija setila!

Delegacija evropske asocijacije zooloških vrtova i akvarijuma (EAZA) boravila je u poseti “Vrtu Dobre Nade”, a u okviru delegacije se, pored Endrea Šoša iz Budimpešte, našao i Marjo Hoedemaker iz Amesfort zoo vrta iz Holandije.

Emotivni susret Tvigi i njenog čuvara pretvorio se u gotovo celodnevno druženje.

BEOGRAD: Turisti dali slonu iz zoo vrta KESU da pojede uz opasku: „ZABAVNO JE“!

Čuvar i slonica poznaju se skoro tri decenije, još iz vremena kada je Tvigi bila sasvim mala. Budući da je pre Beo zoo-vrta boravila u Amesfort zoo-vrtu u Holandiji, Marjo Hoedemeker je, kao stučnjak za slonove, imao zadatak da vodi brigu o njoj. Upečatljivi susret Marjo je opisao i na sajtu svoje fondacije koja se bavi očuvanjem slonova.

– Znao sam da je Tvigi još živa i da je sada u Beogradu. Kada sam prišao mestu gde boravi i pozvao je po imenu, pogledala me je, a onda potrčala ka meni. Sudeći po njenom ponašanju i mahanju ušima zaključio sam da me je prepoznala i da je veoma srećna što me vidi, napisao je Marjo.

Tvigi petface2

On i slonica su se upoznali još davne 1960. godine, kada je mladunče azijskog slona stiglo iz Londona u amsterdamski zoološki vrt.

– Bila je mala i mršava, zbog čega sam je nazavo po poznatoj mršavoj manekenki Tvigi. U Amersfortu je imala i drugaricu, slonicu Indru koja je uginula 1991. godine, prisetio se Marjo.

I ZVANIČNO: Vuk Bojović dobio bistu u beogradskom Zoo Vrtu!

Međutim, Marjo i Tvigi su se rastali pre 26 godina, kada je u njihov vrt stiglo još slonova, a Tvigi prebačena u Beograd.

– Tvigi je sada jedna tiha i mirna dama u godinama, ali nije oduvek bilo tako. Jednom prilikom me je čak i saterala u ćošak, ali sam imao sreće da me nije povredila, napisao je on.

Sada za ono “pamti kao slon” zaista imamo i dokaze 😉

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstHRVATSKA: Čovek pucao u 4 psića – Mrvica jedina preživela, njena braća nisu izdržala!
Sledeći tekstVIDEO KOJI JE PODELIO INTERNET: Pokušao je da udari psa papučom – jedni kažu da je “fora”, drugi osuđuju!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime