Naslovna VESTI PSI Ukoliko sutra planirate uživanje u prirodi sa psom OVO morate znati!

Ukoliko sutra planirate uživanje u prirodi sa psom OVO morate znati!

0

Sutra je 1. maj, praznik koji većina ljudi u Srbiji provodi u prirodi. Međutim, ako nešto može pokvariti sliku umilne pesme ptičica, mirisa zelene trave i poljskog cveća i sijanje sunca onda to sigurno jesu oni – krpelji! Mnogo puta smo ih kritikovali, ali oni i dalje napadaju. Mnogo puta smo ih se rešili, ali oni se opet vrate! Mnogo puta smo lečili naše ljubimce od raznih bolesti, koje su im oni preneli, ali oni i dalje ne odustaju! Evo ko su zapravo ti paraziti i šta ih čini tako skoro pa nepobedivim?
Krpelji spadaju u akaride. Retki su paraziti i skrivaju se pod lišćem, travom, grljem, gde prave zasedu za domaćina – našeg nemoćnog ljubimca! Nakon tako nonšalantnog naskakanja na našeg ljubimca, gospodin krpelj traži najpogodnije mesto da se pričvrsti i isisa krv iz našeg psa. Šta ga čini tako teškim za odstranjivanje? Prvenstveno RILO koje je u obliku sidra, kojim se snažno vezuje za kožu!
Zanimljivo je da krpelji žive dve do tri godine, ali „jedu” samo jednom godišnje. I to im je i više nego dovoljno da ostave za sobom ozbiljne posledice – više od 650 virusa, bakterija i bolesti. Pomenućemo najopasnije i po nekim karakteristikama na vrhu lestvice – Lajmska bolest ili Borelioza, Erlihioza i Babezioza! Ono što će malo popraviti negativnu sliku o njima jeste podatak da ne prenose SVI krpelji bolesti, već samo zaraženi.
Bitno je naglasiti da je borba protiv njih uznapredovala. Prvo… Manja je šansa da se pas zarazi i oboli, ako se krpelj ukloni sa kože u roku od 24 sata. Drugo, mnoga sredstva protiv krpelja danas su izvojevala pobedu! U svakom slučaju – I KADA JE ZAŠTIĆEN – bitno je dobro pregledati ljubimca nakon dužeg boravka u prirodi, pogotovu ako se valjao u travi, žbunu,.

Zapamtite! Svaki ugriz krpelja može biti potencijalno ”koban” – to može biti čak i prvi, ali i stoti ugriz! Zato zaštitie ljubimca na vreme, a onda sutra bez brige trčkarajte kroz travu sa vašim psom, koliko vas noge nose.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstFOTOGRAFIJA KOJA JE OBIŠLA SVET: Policijski psi vrlo strljivo i kulturno čekaju u redu svoj obrok! (FOTO)
Sledeći tekstVRLO VAŽNO, POGOTOVU AKO SUTRA IDETE U PRIRODU: Kako odstraniti krpelja?!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime