Naslovna VESTI PSI Ukoliko sutra planirate uživanje u prirodi sa psom OVO morate znati!

Ukoliko sutra planirate uživanje u prirodi sa psom OVO morate znati!

0

Sutra je 1. maj, praznik koji većina ljudi u Srbiji provodi u prirodi. Međutim, ako nešto može pokvariti sliku umilne pesme ptičica, mirisa zelene trave i poljskog cveća i sijanje sunca onda to sigurno jesu oni – krpelji! Mnogo puta smo ih kritikovali, ali oni i dalje napadaju. Mnogo puta smo ih se rešili, ali oni se opet vrate! Mnogo puta smo lečili naše ljubimce od raznih bolesti, koje su im oni preneli, ali oni i dalje ne odustaju! Evo ko su zapravo ti paraziti i šta ih čini tako skoro pa nepobedivim?
Krpelji spadaju u akaride. Retki su paraziti i skrivaju se pod lišćem, travom, grljem, gde prave zasedu za domaćina – našeg nemoćnog ljubimca! Nakon tako nonšalantnog naskakanja na našeg ljubimca, gospodin krpelj traži najpogodnije mesto da se pričvrsti i isisa krv iz našeg psa. Šta ga čini tako teškim za odstranjivanje? Prvenstveno RILO koje je u obliku sidra, kojim se snažno vezuje za kožu!
Zanimljivo je da krpelji žive dve do tri godine, ali „jedu” samo jednom godišnje. I to im je i više nego dovoljno da ostave za sobom ozbiljne posledice – više od 650 virusa, bakterija i bolesti. Pomenućemo najopasnije i po nekim karakteristikama na vrhu lestvice – Lajmska bolest ili Borelioza, Erlihioza i Babezioza! Ono što će malo popraviti negativnu sliku o njima jeste podatak da ne prenose SVI krpelji bolesti, već samo zaraženi.
Bitno je naglasiti da je borba protiv njih uznapredovala. Prvo… Manja je šansa da se pas zarazi i oboli, ako se krpelj ukloni sa kože u roku od 24 sata. Drugo, mnoga sredstva protiv krpelja danas su izvojevala pobedu! U svakom slučaju – I KADA JE ZAŠTIĆEN – bitno je dobro pregledati ljubimca nakon dužeg boravka u prirodi, pogotovu ako se valjao u travi, žbunu,.

Zapamtite! Svaki ugriz krpelja može biti potencijalno ”koban” – to može biti čak i prvi, ali i stoti ugriz! Zato zaštitie ljubimca na vreme, a onda sutra bez brige trčkarajte kroz travu sa vašim psom, koliko vas noge nose.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.