Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Upoznajte kunića

Upoznajte kunića

0
upoznajte kunica petface
petopedija_kunic_2
Preslatki kunić

Poreklo
Poreklom iz jugozapadne Evrope (Pirinejskog poluostrva) i severozapadne Afrike, kunići su posle pasa i mačaka statistički najmnogobrojniji kućni ljubimci. Prvi su ih pripitomili Rimljani. Postoji mnogo rasa, a najpopularnije su razne rase patuljastih i malih kunića, poput ovnolikih kunića, hermelina, rexa, angora kunića.

Ove životinje su vrlo privrženi kućni ljubimci jer su pitomi, dragi, veseli, inteligentni i vole društvo ljudi. Izuzetno uživaju u maženju i bilo bi dobro da se od malih nogu što više drže u rukama ili u krilu.

Sa njima  treba postupati nežno i sa ljubavlju. Ne vole da  se podižu za uši ili kožu iza vrata, nego jednom rukom ispod donjeg dela tela, a drugom ispod grudi. Uvek moraju imati oslonac, jer se tako osećaju sigurnije. Životni vek im je oko 10 godina.

Ponašanje
Kunići imaju ukorenjen nagon za društvom. Odlično se slažu i mužjak i ženka i parovi istog pola, ali samo ukoliko su kastrirani, jer u suprotnom znaju da budu agresivni. Kunić se dobro slaže sa svim drugim vrstama kućnih ljubimaca, ali postepeno upoznavanje nije na odmet. Ukoliko kunić nije kastriran a drži se u kući, može doći do agresivnosti u suživotu sa morskim prasetom.

Nega
Kunići su vrlo čiste životinje, čak čistije od mačaka. Zbog toga je nega ovih ljubimaca, nešto lakša nego u slučaju nekih drugih životinja. Nemaju nikakav miris, bar ne onaj koji ljudski nos može osetiti, pa su veoma pogodni za držanje u manjim stanovima ili kućama. Kupanje se ne preporučuje, jer za to nema nikakve potrebe. Detaljne informacije o kako držati i negovati kunića, potražite u tekstu Higijena kunića.

petopedija_kunic_6
Poziranje sa spuštenim ušima

Oprema
Kunići su vrlo društvena i razigrana bića. Mogu se držati u kavezu ili sve vreme slobodni u kući ili stanu. U prodavnicama opreme za kućne ljubimce možete nabaviti i gotovu stelju za kuniće. Ukoliko kunić provodi vreme van kaveza, svakako treba obratiti pažnju na kablove i otrovne biljke, jer kao i svaki glodar i kunić istražuje svoju okolinu tako što sve isprobava grickajući. U kavez stavite i igračke kako mu ne bi bilo dosadno, a kako kavez treba da izgleda i od čega da se sastoji, pogledajte u tekstu o opremi za kunića.

Ishrana
Najvažnije u ishrani kunića je seno, koje mu se može davati u neograničenim količinama. Kuniću  dnevno treba davati i sveže povrće i biljke, poput šargarepe, listova brokule, kelja, blitve, deteline, cvetova i listova maslačka i peršuna. Osim navedenog, kunići jedu i gotovu mešavinu semenki, koja može da se nabavi u pet šopovima. Šta treba, a šta ne treba davati kuniću u ishrani, pisali smo u tekstu Ishrana kunića.

Zdravlje 
Kunići normalno jedu tokom većeg dela dana. Ukoliko kunić odbija i ne uzima hranu više od šest sati, ovo je znak za uzbunu. Dakle, bilo kakva promena apetita je predstavlja znak da nešto nije u redu sa životinjom. Pored toga, preporuka vlasnicima je da obrate pažnju na izmet prilikom čišćenja kaveza. Izmet je obično standardne veličine, istog izgleda i čvrstine. Ukoliko dođe do bilo kakve promene, poput smanjene veličine izmeta, promenjenog oblika ili čvrstine, obavezno treba potražiti pomoć veterinara. Postoji dosta zdravstvenih problema koji mogu da zadese kunića, a među najčešćima su Kokcidioza, respiratorne infekcije, spoljni i unutrašnji paraziti kao i nevoljno pomeranje glavom. Upravo iz razloga što postoje brojne opasnosti po zdravlje kunića, ljubimca treba redovno voditi kod veterinara, kako bi njegovo zdravlje bilo na visokom nivou.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.