Naslovna GLODARI KUNIĆ Upoznajte kunića

Upoznajte kunića

0
upoznajte kunica petface
petopedija_kunic_2
Preslatki kunić

Poreklo
Poreklom iz jugozapadne Evrope (Pirinejskog poluostrva) i severozapadne Afrike, kunići su posle pasa i mačaka statistički najmnogobrojniji kućni ljubimci. Prvi su ih pripitomili Rimljani. Postoji mnogo rasa, a najpopularnije su razne rase patuljastih i malih kunića, poput ovnolikih kunića, hermelina, rexa, angora kunića.

Ove životinje su vrlo privrženi kućni ljubimci jer su pitomi, dragi, veseli, inteligentni i vole društvo ljudi. Izuzetno uživaju u maženju i bilo bi dobro da se od malih nogu što više drže u rukama ili u krilu.

Sa njima  treba postupati nežno i sa ljubavlju. Ne vole da  se podižu za uši ili kožu iza vrata, nego jednom rukom ispod donjeg dela tela, a drugom ispod grudi. Uvek moraju imati oslonac, jer se tako osećaju sigurnije. Životni vek im je oko 10 godina.

Ponašanje
Kunići imaju ukorenjen nagon za društvom. Odlično se slažu i mužjak i ženka i parovi istog pola, ali samo ukoliko su kastrirani, jer u suprotnom znaju da budu agresivni. Kunić se dobro slaže sa svim drugim vrstama kućnih ljubimaca, ali postepeno upoznavanje nije na odmet. Ukoliko kunić nije kastriran a drži se u kući, može doći do agresivnosti u suživotu sa morskim prasetom.

Nega
Kunići su vrlo čiste životinje, čak čistije od mačaka. Zbog toga je nega ovih ljubimaca, nešto lakša nego u slučaju nekih drugih životinja. Nemaju nikakav miris, bar ne onaj koji ljudski nos može osetiti, pa su veoma pogodni za držanje u manjim stanovima ili kućama. Kupanje se ne preporučuje, jer za to nema nikakve potrebe. Detaljne informacije o kako držati i negovati kunića, potražite u tekstu Higijena kunića.

petopedija_kunic_6
Poziranje sa spuštenim ušima

Oprema
Kunići su vrlo društvena i razigrana bića. Mogu se držati u kavezu ili sve vreme slobodni u kući ili stanu. U prodavnicama opreme za kućne ljubimce možete nabaviti i gotovu stelju za kuniće. Ukoliko kunić provodi vreme van kaveza, svakako treba obratiti pažnju na kablove i otrovne biljke, jer kao i svaki glodar i kunić istražuje svoju okolinu tako što sve isprobava grickajući. U kavez stavite i igračke kako mu ne bi bilo dosadno, a kako kavez treba da izgleda i od čega da se sastoji, pogledajte u tekstu o opremi za kunića.

Ishrana
Najvažnije u ishrani kunića je seno, koje mu se može davati u neograničenim količinama. Kuniću  dnevno treba davati i sveže povrće i biljke, poput šargarepe, listova brokule, kelja, blitve, deteline, cvetova i listova maslačka i peršuna. Osim navedenog, kunići jedu i gotovu mešavinu semenki, koja može da se nabavi u pet šopovima. Šta treba, a šta ne treba davati kuniću u ishrani, pisali smo u tekstu Ishrana kunića.

Zdravlje 
Kunići normalno jedu tokom većeg dela dana. Ukoliko kunić odbija i ne uzima hranu više od šest sati, ovo je znak za uzbunu. Dakle, bilo kakva promena apetita je predstavlja znak da nešto nije u redu sa životinjom. Pored toga, preporuka vlasnicima je da obrate pažnju na izmet prilikom čišćenja kaveza. Izmet je obično standardne veličine, istog izgleda i čvrstine. Ukoliko dođe do bilo kakve promene, poput smanjene veličine izmeta, promenjenog oblika ili čvrstine, obavezno treba potražiti pomoć veterinara. Postoji dosta zdravstvenih problema koji mogu da zadese kunića, a među najčešćima su Kokcidioza, respiratorne infekcije, spoljni i unutrašnji paraziti kao i nevoljno pomeranje glavom. Upravo iz razloga što postoje brojne opasnosti po zdravlje kunića, ljubimca treba redovno voditi kod veterinara, kako bi njegovo zdravlje bilo na visokom nivou.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIgračke za činčile
Sledeći tekstAgresivnost kod pasa

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime