Naslovna PETOPEDIJA PSI Koje sve namirnice sadrže KSILITOL, sladak otrov koji može da USMRTI VAŠEG...

Koje sve namirnice sadrže KSILITOL, sladak otrov koji može da USMRTI VAŠEG PSA!

0
usmrti vašeg psa petface

Mnogi vlasnici pasa znaju da su čokolada, beli luk i grožđe otrovni za njihove ljubimce iako su to namirnice koje su bezopasne gotovo za sve ljude. Još jedna supstanca je bezopasna za većinu ljudi ali je potencijalno opasna po život pasa i sve se češće sreće u namirnicama i proizvodima koje gotovo svakodnevno koristimo. Radi se o ksilitolu, šećernom alkoholnom zaslađivaču koji se koristi kao zamena za klasičan šećer.

On je jednako sladak kao saharoza ali ima 3 puta manju energetsku vrednost. Ukoliko se unese u organizam psa izaziva brzo i masivno lučenje insulina što će se manifestovati akutnom slabošću, posrtanjem i povraćanjem. U zavisnosti od unete količine, u roku od 15 do 20 minuta može izazvati komu i otkazivanje rada jetre. S obzirom da se broj slučajeva trovanja ksilitolom iz godine u godinu povećava, evo spiska namirnica i preparata u kojima se može naći kako bi ih držali dalje od svojih ljubimaca i spečili nesreću.

PROČITAJTE I:

OVO NIKAKO NE SMETE RADITI ako imate psa i bebu!!!

  • Žvakaće gume

Ako je na pakovanju ili deklaraciji žvakaćih guma naznačeno da su bez šećera, to treba da bude znak upozorenja za vlasnike pasa. Različiti brendovi imaju različite doze ksilitola pa su posledice prilično nepredvidive. Na primer, ponekad samo dve dražeje mogu da izazovu teško trovanje dok kod drugih ni desetak neće napraviti veću štetu. U svakom slučaju, ne rizikujte. Ako ste ljubitelj žvakaćih guma držite ih van domašaja svog ljubimca.

usmrti vašeg psa petface

  • Paste za zube i preparati za ispiranje usta

Ovi proizvodi ne sadrže tako visoke nivoe ksilitola kao žvakaće gume ali su svakako prisutni. Pojačavaju ukus proizvoda, a imaju i svojstvo jačanja zuba i gleđi. S obzirom da psi nisu preterano oduševljeni ovakvim proizvodima ni opasnost od trovanja nije prevelika. Ipak, zašto rizikovati, ove proizvode uklonite. I naravno, ukoliko perete zube svom ljubimcu koristite paste koje su namenjene psima, a ne ljudima.

  • Pekarski proizvodi

Ksilitol se danas može kupiti i samostalno za korišćenje u domovima za pripremanje hrane, pogotovu za dijabetičare. Pored toga, veliki broj industrijski spremljenih pekarskih proizvoda sadrži ksilitol kao zamenu za šećer. Naravno, ovakvi kolači imaju mnogo veći sadržaj ksilitola od žvakaćih guma, pa je opasnost za ljubimca koji pojede ovakve poslastice mnogo veća.

usmrti vašeg psa petface

  • Namirnice bez šećera

Sve više je namirnica poput kečapa, putera od kikirikija, raznih proteinskih ili energetskih grickalica koje umesto šećera sadrže ksilitol. Isto je i sa raznim keksovima i sličnim poslasticama pa je potrebno pažljivo čitati deklaracije sa sadržajem ukoliko imate naviku da dajete nešto od tih proizvoda svom ljubimcu. Ksilitol je u ovim namirnicama zastupljen u visokom procentu koji može biti veoma opasan za psa.

PROČITAJTE I:

Moj pas se plaši dece – ŠTA DA RADIM?

  • Lekovi i preparati za negu kože

Ova zamena za šećer se može naći u različitim sirupima protiv kašlja ili vitaminskim tabletama koje se sisaju u ustima. Takođe ga ima i u preparatima koji sadrže melatonin. Generalno, sve lekove i preparate za negu kože treba držati van domašaja pasa.

usmrti vašeg psa petface

  • Dezodoransi, gelovi i losioni

Verovatno se pitate: „Šta će veštački zaslađivač u mom dezodoransu?“ Ksilitol ima sposobnost da pomaže u zadržavanju vlage što ga čini savršenim za ovakve proizvode. S obzirom da se radi o relativno novoj tehnologiji mnogi nisu svesni opasnosti koja preti psima.

U svakom slučaju, sve ove nabrojane proizvode držite van domašaja svojih ljubimaca.

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstLjiljana sa suprugom brine o 73 psa i 38 mačaka, sa ulice, a to finansiraju na NAJKREATIVNIJI NAČIN!
Sledeći tekstJan GUBI BITKU, ne može više da prima infuziju, sve vene su mu pukle – UMREĆE!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime