Naslovna PETOPEDIJA MAČKE VAKCINACIJA MAČAKA: Zašto je VAŽNO vakcinisati macu?

VAKCINACIJA MAČAKA: Zašto je VAŽNO vakcinisati macu?

0
vakcinacija macaka petface

Životni vek mačaka u prirodi je u proseku 3 – 5 godina. One koje žive u kućnim uslovima, obično žive između  10 i 15 godina. Naravno, ukoliko im se obezbede adekvatni uslovi u koje na prvom mestu dolazi zdravstvena nega. Brojni su faktori i bolesti koje utiču na dužinu života naših ljubimica. Neke od bolesti koje im ugrožavaju zdravlje pa i izazivaju prevremenu smrt se mogu jednostavno prevenirati i to vakcinacijom protiv zaraznih bolesti.

Bolesti protiv kojih treba vakcinisati mačku su:

  • Besnilo
  • Panleukopenija – mačja kuga
  • Rinotraheitis
  • Kaliciviroza
  • Mačja leukemija – FeLv

Besnilo je najopasnija zoonoza koja u 100% slučajeva izaziva smrt zaražene i obolele jedinke, bilo da se radi o ljubimcu ili čoveku. Ne treba puno objašnjavati potrebu redovne vakcinacije protiv ove bolesti. U slučaju mačaka, ova potreba je još veća jer se kod ove životinjske vrste simptomi ispoljavaju mnogo manje drastično nego kod pasa. Poznato je pod nazivom „skriveno“ ili „prikriveno“ besnilo i prilično je zastupljeno u mnogim gradskim sredinama širom planete. Uostalom, treba imati u vidu da je vakcinacija protiv besnila zakonom obavezujuća za sve vlasnike ovih ljubimaca.

Detaljne informacije o besnilu možete pročitati u tekstu Besnilo kod mačaka.

Panleukopenija koja je poznata i kao mačja kuga, spada u red najopasnijih zaraznih bolesti kod mačaka. Napada koštanu srž, limfna tkiva i creva. Veoma je zarazno i ukoliko se ne dijagnostifikuje na vreme i primeni terapija izaziva veliku smrtnost kod zaraženih mačaka. Najugroženiji su mačići, stare mačke i one sa oslabljenim imunitetom.

vakcinacija macaka petface

Detaljne informacije o panleukopeniji možete pročitati u tekstu Bolesti mačaka: Panleukopenija.

Rinotraheitis (Feline Viral Rhinotracheitis – FVR), je virusna, zarazna bolest koja napada respiratorni sistem tj. pluća i ostale organe za disanje kod mačaka. Pored toga što kod mačića u visokom procentu izaziva smrt, čak i ukoliko se izleči, ostavlja posledice koje znatno otežavaju kasniji život mačke.

Detaljne informacije o rinotraheitisu možete pročitati u tekstu Rinotraheitis kod mačaka.

Kaliciviroza je bolest gornjih disajnih puteva mačaka koja čak može da dovede i do razvoja artritisa. Kod čak 50% mačaka koje imaju problem sa disajnim infekcijama, utvrđeno je prisustvo Kalici virus kao uzročnika oboljenja.

Mačja virusna leukemija FeLv je bolest koja se veoma lako prenosi sa jedne na drugu mačku i izaziva brojne komplikacije koje veoma često dovode do smrti ljubimca.

vakcinacija macaka petface

Kada se pristupa vakcinaciji, bilo da se radi o prvoj ili redovnoj godišnjoj treba znati da mačka mora biti zdrava i očišćena od spoljnih i unutrašnjih parazita.

Prva vakcinacija protiv besnila se radi sa tri meseca starosti a potom svake godine sve do kraja života.

Kada su u pitanju ostale zarazne bolesti koje su preporučene ali ne i zakonom obavezne prva vakcinacija se obavlja već sa osam nedelja starosti mačeta. Druga vakcina se prima sa navršenih 12 nedelja, a treća koja obezbeđuje potpunu zaštitu sa 20 nedelja života.

Bilo bi poželjno da se pre vakcinacije obavi testiranje na prisustvo virusa FeLv (mačja leukemija) i FIV (mačja SIDA). Ovo testiranje iz uzorka krvi se preporučuje svim mačkama koje često oboljevaju od gingivitisa i stomatitisa. Takođe se preporučuje mačkama koje se prvi put vakcinišu, novim mačkama koje se donose u kuću ili stan u kome već živi mačka i onih koje žive u većoj zajednici i imaju mogućnost izlaska iz kuće.

Ne zaboravite da ukoliko mačka živi isključivo u stanu nije zaštićena od mnogih zaraznih bolesti. Mnoge uzročnike u stan mogu doneti vlasnici i drugi posetioci na svojoj obući i odeći i na taj način kućnu mačku dovesti u kontakt sa opasnim patogenima. Redovna vakcinacija po propisanim protokolima je najbolja zaštita od bolesti koje izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme a u velikom procentu i smrt ljubimca.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstZašto vaša mačka guta vunu i konce i preterano često LIŽE SVOJE KRZNO?
Sledeći tekstSredinom noći ju je probudila buka, a zatim se ZAPREPASTILA šta je videla u svojoj kući!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime