Naslovna VESTI PSI STRAŠNO: Stavila je svog psa u veš mašinu samo zbog pratilaca na...

STRAŠNO: Stavila je svog psa u veš mašinu samo zbog pratilaca na Instagramu!

0
veš mašinu petface

Jedna neodgovorna vlasnica psa, u nadi da će prikupiti više pratilaca na Instagramu stavila je na „Insta Stori“ snimak svog psa u veš mašini.

Vlasnica je iz Argentine i vidi se na snimku kako stavlja svog psa u veš mašinu. Preplašeni mališan je pokušavao da izađe iz veš mašine, ali nije mogao pošto su vrata bila zatvorena.

Žena je to uradila, kako je sama istakla, u nadi da će dobiti više pratilaca na Instagramu.

Životinja je u svom pokušaju da izađe iz mašine za veš, zalepila nosić za staklo na vratima i vidi se kako mu se telo mući da održi ravnotežu. Svaki put kad uspe da se uspravi, bubanj ga okrećući se, izbaci iz ravnoteže i tako ponovo.

Zlatni retriver, koji je bio zlostavljan od strane drugih pasa, danas je SREĆAN PAS!

Komentarima na društvenim mrežama, oni koji su videli klip traže kaznu za neodgovornu vlasnicu psa. Oni ne dozvoljavaju da se priča o stavljanju psa u veš mašinu radi snimka za Instagram završi na negativnim komentarima. Traže nešto više. Neki su je nazivali glupom, pored toga što su tražili kaznu za maltretiranje životinje.

Vlasnica se kasnije pravdala da mašina nije bila uključena, kao i da nije želela da povredi svog ljubimca. Svakako je dobila publicitet i pažnju koju je želela. Međutim, taj publicitet nije baš onakav kakav je ona želela.

Univerzalna deklaracija o pravima životinja

Ova deklaracija je doneta 15. oktobra 1978. godine u Parizu pod pokroviteljstvom UNESKO-a. Ona u svojim članovima 2 i 3 govori o poštovanju prava životinja i njihovom zlostavljanju.

Član 2 ističe da svaka životinja ima pravo na poštovanje. Čovek kao životinjska vrsta, ne može sebi dati za pravo da istrebljuje druge životinje i da ih izrabljuje povređujući to pravo. Dužnost mu je da životinjama stavi na raspolaganje svoja znanja. Svaka životinja ima pravo na ljudsku zaštitu i negu.

Član 3 opominje da ni jedna životinja ne sme biti izložena zlostavljanju i svireposti. Ako je životinju nužno ubiti to se mora učiniti trenutno i bezbolno.

Zakoni R. Srbije

Prema Zakonu o dobrobiti životinja, prekršaj čini lice ukoliko: prema životinji ne postupa sa pažnjom dobrog domaćina; ne obezbedi blagovremeno veterinarsku pomoć životinji; zlostavlja životinju; napusti, odnosno odbaci životinju čiji opstanak zavisi neposredno od čoveka; drži, odnosno reprodukuje životinju na način kojim joj se nanosi bol, patnja, strah i stres itd.

veš mašinu petface

Sva navedena postupanja predstavljaju prekršaje i Zakon o dobrobit životinja za njih propisuje novčane kazne. Ako neki od navedenih prekršaja učini pravno lice, kazniće se novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara. Za navedene prekršaje će se kazniti i odgovorno lice u pravnom licu i to novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara. Ako neki od navedenih prekršaja učini pojedinac – fizičko lice, on će se za prekršaj kazniti novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

Pored toga, pojedinac (fizičko lice) će se kazniti novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara za prekršaj i u slučaju da: životinji koju je povredio ne pruži prvu pomoć ili ne obezbedi pružanje pomoći od strane stručnog lica ili prisustvuje borbama između životinja.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNI NA PET MINUTA: Evo zašto NIKADA ne smete ostaviti psa zatvorenog u automobilu!
Sledeći tekstSPAŠENI SMRTI: Pas Žuća je bio maltretiran, a konj Filip zamalo završio u klanici! Sada trebaju našu pomoć!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime