Naslovna PETOPEDIJA PSI Zašto pas jede travu?

Zašto pas jede travu?

0
zašto-pas-jede-travu petface

Proleće i leto su doba koja obiluju vegetacijom. Istovremeno to je vreme kada neuporedivo više vremena provodimo u prirodi sa psima. Ljubimci obožavaju njuškanje i trčanje po travnatim površinama a svi smo primetili da često grickaju travu. Mnogi vlasnici se pitaju zašto to rade i da li je korisno ili štetno za njihove četvoronožne prijatelje.

Postoji više objašnjenja ovakvog ponašanja.

Najrasprostranjenije je ono koje kaže da ljubimac ima neki stomačni problem pa bira travke koje će mu ublažiti tegobe. Ovo je samo donekle tačno jer potreba unosa namirnica biljnog porekla postoji i kod pasa koji su po definiciji pretežni mesojedi. Jedenje trave jednim delom može da ublaži blaže stomačne tegobe, ali ipak prvenstveno ima zadatak da olakša varenje koje može biti poremećeno neadekvatnom ishranom. Ukoliko posmatramo pretke pasa, iako su se hranili mesom i kostima ulovljenih životinja, potrebe za vlaknima su zadovoljavali činjenicom da su mnoge od tih životinja bile biljojedi koji su u svojim želucima imali zavidne količine vlakana biljnog porekla. Jednostavno, kada govorimo o navici da pas „pase“ travu prvo treba razmisliti o tome da li smo mu obezbedili adekvatnu ishranu kojom zadovoljava sve svoje nutritivne potrebe.

Pročitajte više o agresivnosti psa: Agresivnost kod pasa

Psi koji se hrane jednolično ili neadekvatno, provode više vremena u zatvorenom prostoru  često će tokom šetnje pokušati u prirodi da pronađu sastojke koji im nedostaju. Radi se o vitaminima, mineralima i naravno vlaknima koje brojne biljke nesumnjivo sadrže. Pored toga, trava može stimulisati proces varenja i omogućiti efikasnije izbacivanje različitih štetnih stomačnih bakterija i parazita.

zašto-pas-jede-travu petface

Mala količina trave koju će pas pojesti s vremena na vreme nije štetna. Međutim, treba obratiti više pažnje ukoliko je čest unos trave u većim količinama praćen povraćanjem i prolivom jer to onda ukazuje na postojanje nekog ozbiljnijeg problema sa digestivnim traktom. To naravno znači posetu veterinaru.

Simptomi koji prate veći unos trave i bilja iz prirode su:
  • Povraćanje
  • Proliv
  • Dehidriranost
  • Tvrda stolica
  • Gubitak apetita
  • Bezvoljnost
  • Grčevi i gasovi u stomaku

Ako ste pomislili da je vaš pas, zbog toga što često gricka travu ili različiti bilje, naprasno postao vegetarijanac – grešite. Razlozi za to mogu ležati i u opštem ponašanju ljubimca. Posmatrajte ga, možda mu je jednostavno – dosadno. Ukoliko je pas tokom dana dugo bez društva vlasnika, ukućana ili drugih ljubimaca, tokom šetnje nema mogućnosti za igru sa vlasnikom i drugim psima sva je prilika da će mu život biti krajnje monoton. Jedan od načina da to pokaže ili nadomesti neophodne aktivnosti biće i grickanje trave kada je u šetnji. U kućnim uslovima, verovatno će grickati lišće biljaka koje se nalaze u okruženju. Pored toga što su neke kućne biljke otrovne pa to može imati i ozbiljnije posledice po zdravlje, svako zanemarivanje ljubimca nikako nije dobro. Posledice dosade, mogu biti mnogo ozbiljnije pa se svakako preporučuje povećanje zajedničkih aktivnosti. Igre loptom ili nekim drugim adekvatnim predmetima, duže šetnje, češće druženje sa drugim prijateljski raspoloženim psima obezbediće da život vašeg ljubimca bude ispunjeniji i zdraviji.

zašto-pas-jede-travu petface

Razlog zbog kojeg pas često pa čak i kompulzivno gricka i jede travu može biti i specifičan oblik poremećaja ponašanja. Radi se o tzv. PIKA SINDROMU. To je pojava kod koje pas krajnje neselektivno jede maltene sve našta naiđe. Često su to komadići drveta, kamenje, papir, sitne plastične igračke, kreda pa čak sopstveni ili tuđi izmet. Naravno, trava je takođe na meniju. Kod štenaca je ovo gotovo uobičajena pojava i često je deo razvoja koja vremenom nestaje. Međutim ukoliko se nastavi ili javi kod odraslih pasa potrebno je potražiti pomoć veterinara.

Više o trovanju biljkama pogledajte ovde

Ako se i dalje pitate da li treba da sprečavate svog psa da jede travu, odgovor je negativan ukoliko to nije posebno izraženo u većim količinama i dužem vremenskom intervalu. Ono što će svakako pomoći da se ova pojava dovede u razumne okvire je adekvatna ishrana, dovoljno zajedničkih fizičkih aktivnost, više druženja, eliminacija stresa, dakle stvaranje zdravih uslova da pas nema potrebu da „pase“ travu.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNEVEROVATNA LJUBAV: Dva psa su toliko vezana, da ih moraju zajedno udomiti!
Sledeći tekstZdravo ja sam jedno preslatko kuče, da li želiš da me UDOMIŠ?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime