Naslovna PETOPEDIJA PSI TROVANJE BILJKAMA: Biljke koje su i te kako otrovne po naše pse!

TROVANJE BILJKAMA: Biljke koje su i te kako otrovne po naše pse!

0
otrovne biljke petface

Brojne biljke su OTROVNE za naše ljubimce. Raspon toksičnosti se kreće od blagih reakcija digestivnog trakta pa sve do ozbiljnih nervnih poremećaja ili otkazivanja rada vitalnih organa koji mogu za posledicu da imaju i smrt ljubimca. Sve to zavisi od vrste biljke, količine delova biljke koje pas ili mačka unesu u organizam i naravno generalnog zdravstvenog statusa životinje. Nisu u opasnosti samo psi i mačke, mnoge biljke su otrovne i za kuniće, činčile i različite vrste ptica.

Ukoliko nabavljate biljku u stan, dobro se raspitajte o tome da li je i koliko toksična pre svega za ljude, pri čemu su mala deca posebno rizična grupa, a potom i za ljubimce sa kojima delite životni prostor. Na našoj fotografiji se nalazi prikaz 40 biljaka koje se najčešće nalaze u našim domovima ili u prirodi i na koje treba obratiti posebnu pažnju prilikom odluke koji biljni ukras nameravate da nabavite. Naravno, tu se nalaze i one kojih ima u prirodi, a poznato je da naši psi prilično često tokom šetnje grickaju razne travke.

otrovne biljke petface

Uobičajeni simptomi kod trovanja biljkama su:

 • Izraženo slinjenje i balavljenje
 • Iritacija sluzokože očiju i usana
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Proliv
 • Disajne smetnje
 • Letargija
 • Nekoordinisano kretanje
 • Ekscitacija – razdraženost
 • Dehidracija
 • Gubitak apetita
 • Različiti oblici epi napada
 • Gubitak svesti i koma

Kao što ste pročitali simptomi trovanja biljkama nisu specifični. To znači da se lako mogu pomešati sa drugim zdravstvenim problemima pa je prilikom pregleda kod veterinara važno da naglasite da posedujete ovakvo bilje i da postoji mogućnost da se pas otrovao. Različiti toksini koje sadrže biljke i budu uneti u organizam životinja mogu da ostave trajne posledice na unutrašnje organe kao što su srce, jetra, bubrezi, želudac ali i mozak.

otrovne biljke petface

Posebno skrećemo pažnju vlasnicima kunića kod kojih ne postoji refleks povraćanja pa ovaj simptom koji prati trovanje biljkama izostaje. To može da utiče na vreme za koje se traži pomoć veterinara, a koje kod svih glodara ima presudnu ulogu.

Pročitajte još:
Trovanje sobnim biljkama kod mačaka

Kako sprečiti trovanje

Ukoliko ste se ipak odlučili za neku od ovih biljaka, pre svega obezbedite da ljubimac nikako ne dođe u kontakt sa njom. Biljku premestite u drugu prostoriju kojoj ljubimac nema pristup. Podignite biljku na visinu koja obezbeđuje da vaš pas ili mačka ne mogu da je dohvate. Postavite žičanu ogradu oko stabla ili cele posude sa biljkom koja će onemogućiti pristup i kontak životinji. Probajte da obučite ljubimca da su biljke stvari koje nikako ne sme da dira iako je ovo prilično dugotrajan i mukotrpan proces. Na kraju, danas postoje i sredstva u formi sprejeva ili gelova koja se nanose na životinjama pristupačne delove biljke a imaju sposobnost da mirisom odbijaju ljubimce.

otrovne biljke petface

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstVRANJE: Komšija upucao psa, lovačkom puškom, a onda mu rekao: “IZVINI, NISAM ZNAO DA JE TVOJE”!
Sledeći tekstUPOZNAJTE BOŽU, NAJVATRENIJEG NAVIJAČA hrvatske reprezentacije u fudbalu!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime