Naslovna PETOPEDIJA PSI DA LI ZNATE: ZAŠTO PSI DIŽU ŠAPU?(VIDEO)

DA LI ZNATE: ZAŠTO PSI DIŽU ŠAPU?(VIDEO)

0
zašto psi dižu šapu petface

Nema vlasnika psa koji ne želi da zna šta njegov prijatelj misli i šta pokušava da mu kaže. Naravno, psi ne govore našim jezikom ali su razvili specifičan govor tela i ako ga znamo možemo prilično uspešno da se sporazumevamo. Međutim, potrebno je da mnoge znake koje oni koriste, pravilno prepoznamo i stavimo ih u odgovarajući kontekst kako ne bi došlo do zabune. Na primer, psi neretko dižu jednu od prednjih šapa pokušavajući da nam nešto kažu. Krajnje simpatično, ali šta to sve može da znači?

PAS JE POVREĐEN

Prvo što treba isključiti kao razlog dizanja šape je neka povreda ili bol koji oseća u podignutoj šapi. Ako ima posekotinu, ubod, povredu mišića, tetiva ili kostiju on će to pokušavati da vam pokaže ovakvim gestom. Takođe proverite da ne oseća bol zbog vrućeg asfalta, hladne površine kao što su led ili sneg, soli protiv leda, pa čak i prisustva čička ili popinog praseta. Ukoliko pri tome još i bolno cvili, to je siguran znak da mu treba pomoći.

PROČITAJTE I:

10 SAVETA DA ZABAVITE PSE U KARANTINU: Dok traje vanredno stanje – EVO NEKOLIKO SAVETA ZA IGRU! (VIDEO)

LJUBIMCI KOLEGE: Kako izgleda rad od kuće sa ljubimcem! (VIDEO)

NASILJE SE NE ZAUSTAVLJA: Pas je doživeo strahovit udarac koji mu je odneo “POLA LOBANJE”! (VIDEO)

PAS JE VEOMA FOKUSIRAN NA NEŠTO

Ovo je karakteristično za lovne pse. To ne znači da će samo psi koji se vode u lov pokazivati takvo ponašanje. Geni su čudo, pa čak i oni koji nisu obučeni za lov to često rade kada hoće vlasniku da skrenu pažnju na nešto u okolini.

zašto psi dižu šapu petface

PAS JE ZABRINUT

Ako se ne radi o lovnim psima, ovakvo pokazivanje na nešto ili nekoga u okolini može ukazivati na stanje anksioznosti, straha ili stresa. Pas se možda nalazi u neprijatnoj situaciji u kojoj se oseća nesigurno. Dodatno, možda mu se nakostreši dlaka na vratu i korenu repa, uši zategnu (nekada i spuste) i uznemireno se kreće u krug. Ako prepoznate takvu situaciju, odmah ga sklonite i skrenite mu pažnju sa izvora nelagodnosti.

PAS JE ZAINTERESOVAN

Ovo podizanje šape je pozitivno konotirano. To je izraz radoznalosti i iščekivanja i često ga prati naginjanje glave. Rade to kada držite njihovu igračku u iščekivanju da mu je dobacite ili veoma često dok sede kraj vašeg stola tokom obeda. Tada ne mogu da sakriju želju da dobiju neki ukusan komad vaše hrane. Deluje simpatično, ali ne popuštajte – nikada mu nemojte dati vašu hranu!

zašto psi dižu šapu petface

PAS ŽELI VAŠU PAŽNJU

Ponekad dignu šapu i stave je na vaše koleno. Pri tome mašu repom i gledaju vas najumilnijim pogledom. Sve to jer žele da obratite pažnju na njih. Razlog može biti potreba da ga izvedete da obavi nuždu, da se igrate, da je gladan ili žedan, pa čak i da mu je – dosadno. Odgovorite na taj poziv na pozitivan način i on će uvek koristiti ovakvu vrstu komunikacije pa će i vama biti lakše da ga razumete.

PAS OSEĆA KRIVICU

Ponekad dižu šapu kada su učinili nešto pogrešno. Ukoliko izgledaju „krivo“, što podrazumeva spuštenu glavu i uši, izbegavanje pogleda i pognuto telo, proverite po stanu da li je nešto razbijeno, pocepano ili vam je prijatelj ostavio neko neprijatno iznenađenje jer nije mogao da se strpi da izađe napolje.

zašto psi dižu šapu petface

Posmatrajte, analizirajte i tumačite! Pre nego što brzopleto donesete zaključak o razlogu dizanja šape pažljivo pogledajte i ispitajte sve okolnosti u kojima se našao vaš ljubimac. Obratite pažnju i na ostale znake njihovog govora telom kako bi brže i tačnije protumačili poruku koju vam šalju i trudite se da im odmah odgovarajuće i odgovorite.

NIKO NIJE ZASLUŽIO OVO: Pas koji je živeo na deponiji (VIDEO)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNOVI TERMINI ZA ŠETNJU PASA: Vlada Srbije donela novu odluku o šetnji pasa za vreme policijskog časa!(VIDEO)
Sledeći tekstNESVAKIDAŠNJ PRIZOR: Lisica koja se sunča na panju! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime