Naslovna VESTI PSI Zašto volim svog psa više nego bilo koga drugog?

Zašto volim svog psa više nego bilo koga drugog?

0
Zašto volite psa?

Suočimo se s tim, vlasnici pasa obožavaju svoje ljubimce. A zašto ne bi? Psi su neverovatni! Pas kao ljubimac ima posebno mesto u srcima mnogih vlasnika. Ponekad se pitamo zašto volimo pse više od bilo koga drugog.

Zašto volite psa?

Razlozi za to su raznovrsni i uključuju naučne dokaze, psihološke i emocionalne veze, kao i zdravstvene benefite koje pas može da nam pruži.

Pročitajte i ovo: MOŽDA SAM VELIKI ALI MOJE SRCE JE JOŠ VEĆE! – Pablovo pismo će vas dirnuti.

Jedan od ključnih faktora koji doprinosi posebnoj vezi između psa i vlasnika je hormon oksitocin. Studije su pokazale da interakcija između čoveka i psa stimuliše oslobađanje oksitocina, hormona koji izaziva osećaj poverenja, povezanosti i altruizma. Ovo je sličan efekat koji majke imaju kada su sa svojim bebama. Dakle, ne iznenađuje što se neki vlasnici osećaju kao da su roditelji svom psu.

Pored toga, ljudi su često empatičniji prema psima nego prema drugim ljudima. Jedna studija je pokazala da su učesnici u istraživanju bili više saosećajni prema psima nego prema odraslim ljudima. To može biti zbog činjenice da su psi po pravilu psi prijateljski nastrojeni, ne osuđuju i nisu zlopamtila. Oni su uvek tu za nas, bez obzira na situaciju.

Zašto volite psa?

Pročitajte i ovo: TUŽNO LICE POBEĐUJE! – Kako je jedan pas dobio skraćenje kazne.

Takođe, posedovanje psa može podstaknuti zdrave navike i pomoći u održavanju dobrog zdravlja. Izlasci u šetnju, postavljanje dnevnih rutina i puno ljubavi i druženja sa vašim psom mogu vam pomoći da se osećate voljeno i rasterećeno iznutra. Štaviše, posedovanje psa može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, smanjiti krvni pritisak, nivo holesterola i triglicerida u krvi.

Zašto volite psa?

Na kraju, treba imati u vidu da psi takođe imaju svoju ličnost i ne mogu se meriti sa bilo kojim drugim bićem. Ukratko, vaša ljubav prema vašem psu je jaka jer vas vaš pas čini boljim čovekom. Uzvratite jednako ljubavlju i dobrom brigom o svom psećem prijatelju.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMOŽDA SAM VELIKI ALI MOJE SRCE JE JOŠ VEĆE! – Pablovo pismo će vas dirnuti.
Sledeći tekstSTIGNI ME AKO MOŽEŠ! – Urnebesno bekstvo malenog kradljivca.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime