Naslovna VESTI ORLOVA LEKCIJA: Znate li kako ženka orla bira oca za svoje potomstvo?

ORLOVA LEKCIJA: Znate li kako ženka orla bira oca za svoje potomstvo?

0

Ženka orla oca za svoje potomstvo​ bira na vrlo zanimljiv način. S drveta odlomi grančicu, uzme je u kljun, podigne se na veliku visinu i počinje da kruži s grančicom u kljunu.

Baca ovu granu opet dole, mužjak je ponovno uhvati i donosi joj, a ona opet baca… To se ponavlja mnogo puta. Ako orao ulovi svaki put granu, ženka bira.

PROTIV MONSTRUMA KOJI JE PSE DRŽAO NA 37 STEPENI bez vode pokrenut prekršajni postupak!

Kad se oko ženke okupe orlovi ona baci tu granu i gleda. Orao pokupi tu granu u vazduhu pre nego što padne na zemlju, zatim je nežno predaje ženki iz kljuna u kljun. Orlica uzima granu i ponovno je baca, mužak je ponovo uhvati i donosi do nje, a ona je opet baca.

Isto će ponoviti više puta dok se uveri da je on onaj pravi. Orla koji uhvati grančicu bira za parenje i oni se spajaju. Zašto je bacala grančicu kasnije će postati jasno.

ČAROBNO – U vijetnamskom kafiću uz kafu se može DOBITI I MAČKA!

Zatim odlaze na visoku liticu, prave tvrdo gnezdo od jakog pruća. Zatim kljunom sa vlastitog tela kidaju perje i paperje i gnezdo učine mekim i toplim. U takvom mekom i toplom gnezdu orlica polaže jaja, zatim se iz njih izlegu orlići.

Kad se pojave orlići (a oni dolaze na svet goli i nemoćni), roditelji ih pokrivaju svojim telima sve dok ne ojačaju. Krilima ih zaklanjaju od kiše i jakog sunca, donose im vodu i hranu. Orlići rastu, počinje da im raste perje, krila i rep, prenosi Haber.

Kad orlići ojačaju mužjak i ženka, otac i majka, pripreme im prvo iskušenje.

Tata orao seda na kraj gnezda i počinje udarati krilima po njemu: maše, udara i trese po gnezdu. Zbog čega? Kako bi izbacio sve perje i paperje, tako da ostane samo kruto gnezdo od pruća, kojeg su na samom početku savili i napravili.

Orlići sede u tom rastresenom gnezdu, neudobno im je, teško i ne shvataju šta se događa: mama i tata su bili tako nežni i brižni, čemu sad ova promena!?

Orlica za to vrijeme odleti, vraća se s ribom u kljunu seda na liticu pet metara od gnezda da je orlići mogu videti i počinje polako da jede ribu. Orlići sede u gnijezdu gladni su krešte i ne shvataju šta se događa. Ranije je sve bilo drugačije. Mama i tata su ih hranili i pojili, a sada je nestalo te ljubavi: gnezdo je postalo čvrsto, nema perja i paperja, roditelji jedu ribu, a njima ne daju. Šta da rade? Ako hoće da jedu, moraju da izađu iz gnezda.

Orlići počinju da prave pokrete koje nikada ranije nisu. Počinju izlaziti iz gnezda. Ne bi to radili da su roditelji nastavili da ih maze i brinu o njima.

Gnezdo se nalazi na strmoj litici. Padaju, nespretni su, još uvek ništa ne umju, ništa ne znaju.

​​Orlići dolaze do ivice gnezda, mašu po njemu, a zatim lete u ponor. A onda tata orao (onaj koji je već hvatao grančice) strmoglavo leti dole i hvata svojim leđima orlića pre nego se razbije o liticu, donese do neudobnog gnezda. I opet: orlići padaju, a otac ih hvata. Kod orlova se nijedan orlić nije razbio…

I onda, u nekom trenutku pada, orlić počinje da pravi pokrete praviti koje nikada ranije nije: širi na vetru svoja krila, ulazi i počinje da leti. Tako orlovi uče svoje orliće.

Ovo je vrlo dobar primer kako treba duhovno i fizički odgajati potomstvo. Koliko je važno da ih preterano ne držimo u toplom gnezdu! Koliko je važno je da ih preterano ne hranimo ribom, ako je oni sami mogu loviti!

Ali i s kolikom brigom ih treba učiti da lete, posvećujući tome svu svoju snagu, svoje vreme, mudrost i veštinu!

Nije čudno što ženka bira mužjaka bacajući grančicu. Ona ne želi da joj se deca razbiju. Birajući nemarnog oca bez provere, ne može računati na potomstvo.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

IZVOR: edukacija

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKOMŠIJE ODUŠEVLJENE: Koza im zakucala na vrata, došla na kafu i druženje! (VIDEO)
Sledeći tekstVREME JE ZA PENZIJU: Mačak britanskog ministarstva londonsku rezidenciju menja novom na seoskom imanju!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime