Naslovna VESTI PSI AKO DO SADA NISTE VEROVALI: 5 benefita koje nam donosi zajednički život...

AKO DO SADA NISTE VEROVALI: 5 benefita koje nam donosi zajednički život sa ljubimcem!

0
zivot sa ljubimcem petface

Ne mogu se prebrojati istraživanja koja pokazuju koliko kućni ljubimci pozitivno utiču na ljude i njihovo zdravlje. Oni nam pomažu kako u fizičkom, tako i u psihičkom smislu. Ako do sada niste znali i ako do sada niste primetili koliko vam pomažu, evo još pet benefita koje nam donose kućni ljubimci.

-Kućni ljubimci smanjuju stres i anksioznost. Brojni lekari svojim pacijentima neretko preporučuju da nabave kućnog ljubimca kako bi smanjili stres. Ljubimci utiču na pokretanje hormona koji smanjuje stres oksitocina, a istovremeno smanjuju proizvodnju kortizola koji izaziva stres. Interakcija sa životinjama takođe ima veliki uticaj tokom razvoja deteta.

PROČITAJTE I:

NAŠAO GA JE NA PUTU: Čovek se zaustavio i udomio psa, šta dalje da kažemo!

-Kućni ljubimci mogu osetiti neke zdravstvene tegobe kod svog vlasnika, odnosno čulom mirisa mogu otkriti neke sitne promene u ljudskom telu. Psi i mačke osećaju probleme i upozoravaju svoje vlasnike promenom ponašanja, što može dovesti do ranije detekcije nekih bolesti. 

-Brojni terapijski postupci provode se sa životinjama koje pružaju udobnost i ugodno su društvo. Tako životinje često učestvuju u programima rehabilitacije ratnih veterana, lečenja posttraumatskog poremećaja i slično. U smirivanju stresa naročito su korisni psi.

zivot sa ljubimcem petface

-Životinje takođe pomažu u snižavanju krvnog pritiska, a slično vredi i za mačke.

-Kućni ljubimci pomažu nam da budemo aktivni i da češće pronalazimo vreme za šetnju.

Psi i mačke kao kućni ljubimci smanjuju rizik od razvoja bolesti poput raka, raznih alergija ili bolesti srca. Naučnici s Univerziteta u Kalifoniji, San Francisku i Univerzitetu Stanford otkrili su da kućni ljubimci jačaju imunološki sistem.

Pa, je l’ verujete sada? Trk po svog ljubimca 😉

Izvor: Klix.ba

petface viber

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.