Naslovna VESTI APEL: Spasimo konje sa beogradskog Hipodroma!

APEL: Spasimo konje sa beogradskog Hipodroma!

0
PODELI

Ukoliko ovih dana prelistavate štampu i čitate razne portale, sigurno vam nije promakla vest o tome da beogradski Hipodrom odlazi u zaborav. Da se vratimo u 1920. godinu kada je održan i prvi galopski derbi i prva trka grada Beograda!

Danas ovo mesto nosi naziv JP “Hipodrom Beograd”, a za ove godine doživeo je procvat, opsluživao više od 400 konja po sezoni, imao desetine zaposlenih, a kroz konjički sport posredno uposlio na stotine ljudi. 

BEOGRAD: „Očajna sam. Ovaj čovek ubija nedužne konje“!

Kako prenosi Noizz.rs, konjski galop se na beogradskom hipodromu prvi put čuo pre više od veka, a sve tiši kas poslednjih godina preti da se od juna pretvori u potpuni muk. Zašto? Gradske vlasti najavile su gašenje Beogradskog Hipodroma posle 103 godine postojanja i na njegovom mestu i njegovih 24 hektara zemlje izgradiće se još jedan stambeno-poslovni kompleks.

hipodrom petface

Zato je Udruženje građana Hipodrom u (Beo)gradu- HUG, zabrinuto zbog saznanja vezanih za sudbinu Beogradskog hipodroma, poslalo otvorena pisma JP “Hipodrom Beograd”, Skupštini grada Beograda i Gradonačelniku Siniši Malom, Gradskom menadžeru Goranu Vesiću, Gradskom arhitekti Milutinu Foliću, JP “Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda”, u kojima traži da se razjasne sporna pitanja.

– Pored već uobičajenih neizvesnosti vezanih za najstariji sportski objekat u zemlji, HUG je došao do sledećih saznanja:

Proteklog vikenda održana je akcija prikupljanja novca za jedini azil za konje u Srbiji!

– u budžetu Grada za 2018. godinu, za rekonstrukciju tribine, koja je izgorela u požaru pre 18 godina, a koja je neophodna za funkcionisanje Hipodroma, predviđeno je 100.000 dinara, što nije ni izbliza dovoljno, a toliko je uostalom bilo predviđeno i prošle godine;

– Ugovor o korišćenju zemljišta koji je JP “Hipodrom Beograd” potpisalo sa Skupštinom grada Beograda 1988. godine, a koji ističe ovog proleća, još uvek nije produžen, niti je predviđen kao tema bilo kog zasedanja iste;

hipodrom petface

– za pobedničko rešenje sa arhitektonsko-urbanističkog konkursa za plan uređenja šireg područja Hipodroma, više od tri meseca nije doneta nijedna zvanična odluka u Skupštini Grada niti je naručilac konkursa ( JP “Direkcija za gradjevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda” ) u tom periodu izdao bilo kakvo saopštenje vezano za isti.

Ova neizvesna sudbina Hipodroma uznemirila je sve ljubitelje konja, pa su na Internetu pokrenuli apel i mole vas da im se pridružite!

U subotu 24.02.2018, u “minut do 12” pridružite se defileu konja, konjara i zaljubljenika u konjički sport ispred Gradske Skupštine sa ciljem da upozorimo nadležne institucije i široku javnost na značaj “Hipodroma kraj Careve ćuprije”. Ovo je mnogo više od građevinskog zemljišta i nećemo više sedeti i gledati kako ovaj objekat umire – zapušten, izgoreo, bez tribine, publike, trka i konja, stoji u apelu!

Podržimo ovu inicijativu, a sve detalje pročiatjte na linku Spasimo Beogradski Hipodrom

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.