Naslovna VESTI PSI KORAK, PO KORAK BLIŽE CILJU: Mark i Pajo na Tari

KORAK, PO KORAK BLIŽE CILJU: Mark i Pajo na Tari

1
PODELI
mark i pajo petface

Mark i Pajo, neumorno i neustrašivo koračaju, a snagu im daje ispunjenje plemenitog cilja. Naime, inspiracija celog ovog putovanje je da se prikupi što više novca, neophodnog za kupovinu aparata potrebnih za lečenje dece obolele od raka.
Da podsetimo, ovaj dvojac je krenuo 1. septembra iz Beograda. Na tom putu, prevalili su veći deo Zapadne Srbije, a u poslednjih nekoliko dana, oni su savladavali uspone Tare. Jedanaestog dana, kada su započeli osvajanje Tare, bili su primorani da zbog kiše, ceo dan provedu u šatoru. Iako ih je ovo odmaranje, usporilo u ukupnom napretku, odmor im je prijao, jer su prikupili potrebnu snagu. Pored toga što je ovaj dvojac neplanirano lenstvovao ceo dan, Pajove šape su se oporavile, tako da je sada putovanje mogao da nastavi mnogo rasterećenije. Čekao ih je naporan put i mnogo snage im je bilo potrebno. Kada su se spakovali i krenuli, pratila ih je gusta magla, kao ona na koju je Mark navikao u svojoj domovini. O samom nastavku putovanja Mark kaže:

Put je opasno krivudao naviše, a Pajo je posebno bio zainteresovan za zavijanje vukova koje je dopiralo sa bosanskih planina. Magla je činila da sve bude sablasno, a usput smo nabasali i na srnu, koja kao da nas je čekala, a onda je samo jednom trenutku krenula niz liticu, a ja ne znam kojim čudom nije upala u provaliju.

mark i pajo petface

U jednom trenutku, oni su stigli do 1.200 metara nadmorske visine, gde su dominirali gusti borovi. Zaputili su se do jezera koje se nalazi na pola puta do podnožja. Tada su zastali da se malo odmore, i da pojedu neko voće kako bi se okrepili. Sunce je mestimično uspevalo da se probije kroz gustu maglu. Kako su se približavali jezeru, Pajo kao da je osetio blizinu vodene površine, i nestrpljivo je počeo da vuče Marka, kako bi što pre stigli do tamo. Kada su napokon stigli, uspeli su da pronađu savršeno mesto za postavljanje šatora.

mark i pajo petface

Tu su im se pridružile novinarske ekipe, zainteresovane da saznaju svaki njihov korak, kao i Markova žena, Vesna sa ukusnom hranom, posebno spremljenom za njena dva heroja. Mark i Pajo, su naravno, planirali da noć provedu pored jezera, a jedan od meštana sa kojim su razgovarali, upozorio ih je prisustvo vukova i medveda. Iako Marku nije bilo svejedno, odlučio je bude nepokolebljiv u ovoj nameri. Do neko doba noći, sve je bilo u redu, a onda im se neko pridružio ispred šatora. Oni su odabrali da ne izlaze da provere ko je nezvani gost, ali ujutru kada su izašli ispred, svoje stvari pronašli su rasute po okolini. Šteta što nikada neće saznati koja životinja je bila počinitelj.

HODAMO SA NJIMA: Mark i Pajo, na putu od Valjeva do Tare

Narednog dana, Irac i njegov verni pas, krenuli su ka Mokroj Gori. Prethodno, morali su da prođu kroz deo Nacionalnog parka Tara. Marku su ovi predeli već poznati, budući da je pre dvadesetak  godina on ovuda prolazio sa konvojem Crvenog krsta. Na tom, delu puta, naš dvojac je čak i zalutao, pa su morali da se vraćaju 7 kilometara nazad.

Čekalo ih je još penjanja, a uspon po stenama, obojici im je teško pao. Marka su bolela vrat i zglobovi, a Pajo je takođe imao problema sa svojim šapama. Iz tog razloga, on je obuo svoje nove cipele, kako bi se zaštitio od oštrog terena.

mark i pajo petface

Ono što je bio pravi užitak, jeste prelepa divljina koja karakteriše ceo ovaj predeo. Na samom vrhu, naišli su na prelepu drvenu kuću i psa koji ih je nepoverljivo dočekao. Vlasnik ove kućice, već je iz medija saznao za njih dvojicu, i sada nije mogao da veruje da ih vidi pred sobom. I pre nego što ih je sreo, cela priča motivisala ga je da i sam pošalje poruku na SMS broj 4080.

Nastavili su spuštanje kako bi došlli do Drvengrada, gde su sreli i sa i Emirom Kusturicom. On im je ustupio smeštaj u svom gradu, i učinio je sve da im boravak bude prijatan.

Naši planinari, ovde su odlučili da zastanu i da provedu dan u prijatnom druženju sa prijateljima.

mark i pajo petface

Mi pomno pratimo kako Mark i Pajo napreduju ka svom konačnom cilju, i bodrićemo  ih glasno da ni u jednom trenutku ne zastanu. Pozivamo i vas da se uključite i da budete vetar u leđa našim prijateljima.  I ne zaboravite… njihov uspeh će pomoći onima kojima je pomoć zaista potrebna – bolesnoj deci.

POMOĆ MOŽETE PRUŽITI NA SLEDEĆI NAČIN:

PODRŽITE: Mark i Pajo hodaju za njihov život

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.