Naslovna PETOPEDIJA Otkrijte 5 najčešćih bolesti afričkog ježa!

Otkrijte 5 najčešćih bolesti afričkog ježa!

0
africkog jeza petface

Simpatični i ljupki afrički ježevi su sve češći ljubimci. Ukoliko ste već vlasnik ili imate nameru da se družite sa ovim malim stvorenjima evo dragocenih informacija o najčešćim zdravstvenim problemima sa kojima možete doći u susret. Oni su skloni nekim prilično ozbiljnim bolestima koje mogu drastično da utiču na kvalitet ali i trajanje njihovog života

EKTOPARAZITI

Afrički ježevi normalno menjaju bodlje koje im prekrivaju telo. Međutim, ukoliko vidite više odbačenih bodlji od uobičajenog, primetite svrab i češanje kod svog ljubimca najverovatnije je da je se radi o nekom od spoljnih parazita koji se naselio. Vaši su česti paraziti kod ježeva i izazivaju isušivanje kože, iritaciju i svrab. S obzirom da su mikroskopskih dimenzija, biće neophodno da se obavi pregled kod veterinara kako bi se definitivno utvrdilo prisustvo ovih parazita. Potrebno je uraditi skarifikat kože a potom uzorak pregledati pod mikroskopom. Ova procedura nije 100% pouzdana ukoliko se skarifikat uzme sa dela kože koji nije infestiran. Međutim, na osnovu ostalih anamnestičkih podataka i simptoma treba započeti terapiju. Ove vaške se uglavnom unose u kavez putem podloga i hrane. S obzirom da su krajnje neotporne na niske temperature, preporučuje se da se pre nego što se unesu u kavez zamrznu.

africkog jeza petface

8 razloga zašto su feretke odlični ljubimci!

BOLESTI ZUBA, DESNI I USTA

Afrički ježevi imaju 44 zuba. Vrlo su slični ljudskim zubima pa su i zdravstveni problemi veoma slični. Oštećenja zubne gleđi, lomljenje zuba, nakupljanje zubnog kamenca, gingivitis, paradentoza samo su neki problemi kojima su skloni. Preventiva je uvek najbolje rešenje ali nije nimalo lako redovno održavati negu zuba i usta ovim minijaturnim bićima. Ukoliko imate sreće da vam ljubimac ipak dopušta da pristupite zubima probajte da ih s vremena na vreme očistite bar od mekih naslaga koje će se vremenom kalcifikovati. Postoje i sredstva za čišćenje zuba i usne duplje koja se rastvaraju u vodi pa pokušajte i to. Ponekad su neophodne i hirurške stomatološko intervencije vađenja „pokvarenih“ zuba ali ti je već druga tema.

REPRODUKTIVNE BOLESTI

Sterilizacija ženki nije preporučena samo zbog kontrole populacije. Afrički ježevi su skloni gnojnim upalama materice (piometra) i mamarnim tumorima gotovo u istom odnosu kao psi i mačke. Ni mužjaci nisu pošteđeni problema kao što su tumori testisa, benigna hiperplazija prostate pa i rak prostate. Sterilizacija i kastracija se preporučuju između 6. i 8. meseca života.

africkog jeza petface

BOLESTI URINARNOG TRAKTA

Kao što je poznato, bešika zadržava urin koji bi trebalo da bude bistar i bledožute boje (malo anatomije za početnike). Međutim ako dođe do urinarne infekcije ili cistitisa boja urina se menja u tamno braon a često može imati i primesa krvi. Uzroci infekcija su uobičajeni, od prehlada, do bakterijskih ili virusnih uzročnika. Pored toga, i afrički ježevi pate od urolitijaza. Radi se o prisustvu urinarnih kristala koji vremenom mogu dovesti do pojave peska pa i kamenčića. Oni otežavaju uriniranje, a prisustvo krvi u mokraći znak je da treba potražiti pomoć veterinara. Potrebno je obaviti analize mokraće i obaviti ultrazvučni pregled (Bog neka vam je u pomoći!). Nažalost prisutna su i oboljenja bubrega pa čak i tumori na bešici.

Feretke su glodari – istina ili mit?!

NEUROLOŠKA OBOLJENJA

Ovi ljubimcI neretko pate od oboljenja koje se naziva „sindrom klimavog ježa“ (wobbly hedgehog syndrome). Ljubimac u početku pokazuje nestabilnost na nogama, otežano kretanje, nekontrolisano pokretanje glave i ekstremiteta. Čudan naziv za oboljenje koje je poznato i kod pasa, a radi se o ataksiji. Ovo neurološko oboljenje je progresivno, agresivno i krajnji ishod je potpuna paraliza. Nažalost, za ovaj sindrom nema leka, a po nekim podacima oboljeva 1 od 10 ježeva. Kao i kod ataksije, predpostavlja se da se radi o genetski prenosivoj bolesti jer nikada nije utvrđen konkretan uzročnik.

africkog jeza petface

Pored ovih najčešćih zdravstvenih problema, kod afričkih ježeva nisu neuobičajene infekcije uha, različite alergije, artritis, gastrointestalni problemi kao što je enteritis ali i pojava gojaznosti. Preporučujemo da redovno posećujete veterinara zbog preventivnih pregleda. Iako u zatočeništvu prosečno žive 6-9 godina svaka bolest se kod njih brže razvija jer spadaju u male životinje sa ubrzanim metabolizmom.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstLJUBAV, LJUBAV, LJUBAV: Dva zaljubljena psa ne žele da se razdvajaju!
Sledeći tekstĆao, ja sam Marko, da li možete da mi pomognete, kako me ne bi UBILI?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime