Naslovna PETOPEDIJA MAČKE ALERGIJSKI ŠOK KOD MAČAKA: Burna i nepredvidiva reakcija, izaziva je SVAKA materija...

ALERGIJSKI ŠOK KOD MAČAKA: Burna i nepredvidiva reakcija, izaziva je SVAKA materija u okruženju! (VIDEO)

0
alergijski sok kod macaka petface

Alergijski ili anafilaktički šok je stanje koje se javlja posle izlaganja organizma nekoj materiji koja izaziva alergijsku reakciju. Radi se o burnoj reakciji koja je potpuno nepredvidiva jer gotovo svaka materija u okruženju može izazvati alergijsku reakciju.

Alergijski šok je posledica preterano snažnog odgovora imunološkog sistema na neki alergen i u ekstremnim situacijama može da dovede do smrti mačke.

PROČITAJTE I:

“TATA ULOVIO BAMBI”: Postavljena fotografija deteta sa UBIJENIM LANETOM! (VIDEO)

LJUBAVNOJ PRIČI DOŠAO KRAJ: Klepetan se VIŠE NIKADA NEĆE VRATITI svojoj Malenoj! (VIDEO)

HVALA TI DOBRI ČOVEČE: Ovaj sveštenik iz Brazila nesebično POMAŽE PSIMA SA ULICE! (VIDEO)

UZROCI I SIMPTOMI

Uzroci alergijske reakcije mogu biti gotovo sve što se nalazi u okolini mačke. Sastojci iz hrane, prašina, hemijski sastojci, lekovi, duvanski dim, ujedi insekata… Reakcija može biti lokalna, najčešće se ispoljava na koži, ali kada se radi o sistemskom odgovoru ćelija koje su zadužene za odbranu ceo organizam je u opasnosti. Do alergijskog šoka dolazi naglo i veoma brzo po izlaganju alergenu – radi se o minutima. Javljaju se otežano disanje, povraćanje, nekontrolisano mokrenje, gubitak koordinacije, nesvestica, šok i kolaps gotovo svih vitalnih organa. Ukoliko se ljubimcu ne ukaže hitna pomoć, često dolazi do smrti.

alergijski sok kod macaka petface

DIJAGNOZA

Kada govorimo o dijagnostici koja bi utvrdila da se radi o anafilaktičkom šoku, treba znati da ne postoje brzi testovi koji bi dali pouzdan podatak o kakvom alergenu se radi. Ukoliko je mačka ranije pokazivala druge, blaže simptome alergije moguće je sprovesti dijagnostičke procedure koje će utvrditi na koje supstance je mačka osetljiva. Kako bi se utvrdile supstance iz okruženja mogu se raditi specifični kožni testovi. U slučaju da se sumnja na alergijske reakcije iz hrane, sprovode se eliminacione dijete kako bi se utvrdilo na koji sastojak iz hrane je mačka alergična. Najčešće se radi o glutenu i proteinima iz goveđeg i pilećeg mesa. Nažalost, alergijski šok se javlja iznenada, obično posle izlaganja poznatom alergenu ali nije retkost da se dogodi i kada je ljubimac dugo vremena bio izložen alergenu bez pokazivanja simptoma alergijske reakcije.

alergijski sok kod macaka petface

LEČENJE

Lečenje alergijskog šoka nije nimalo jednostavno. Brzina reakcije vlasnika je veoma važna za dobru prognozu mačke u šoku. Na primer, ukoliko se radi o ujedu pčele ili ose potrebno je odmah ukloniti žaoku iz mesta ujeda jer ona i dalje izlučuje toksine koji izazivaju alergijsku rakciju. Što pre treba potražiti pomoć veterinara i dati što više detalja o okolnostima u kojima je došlo do alergijskog šoka. Lečenje podrazumeva upotrebu antihistaminika i nadoknadu tečnosti intravenskim rastvorima kako bi se smanjio i zaustavio šok i rehidriralo telo. U težim slučajevima, potrebno je uraditi intervenciju otvaranja disajnih puteva kako bi se omogućilo normalno disanje mačke. Preporučuje se bolničko lečenje i posmatranje od 24 do 48 sati.

alergijski sok kod macaka petface

KAKO ŽIVETI SA ALERGIJAMA

Ukoliko se mačka uspešno oporavi od alergijskog šoka, pre svega je potrebno utvrditi koja supstanca je izazvala ovakvu reakciju. Radi se o dugotrajnom procesu i potrebno je dosta strpljenja i upornosti dok se ne dođe do pouzdanog odgovora. Kada se utvrdi alergen ili više njih, potrebno je obezbediti životne uslove u kojima ljubimac neće biti izložen supstanci koja pravi problem. Kada je u pitanju hrana, dovoljno je isključiti iz ishrane sastojke koji izazivaju reakciju i nadalje hraniti ljubimca hranom koja neće izazivati probleme. U slučajunju kontaktnih alergena kao što je kućna prašina, hemijska sredstva za higijenu, poleni trava, ujedi insekata i slično problem je nešto teži za rešavanje imajući u vidu prirodu mačaka. Ukoliko je mačka osetljiva na trave i biljke iz okruženja, mora joj se ograničiti kretanje pa čak i onemogućiti izlazak iz kuće ili stana. Hemijska sredstva za higijenu se moraju zameniti nekim alternativnim preparatima na prirodnoj bazi. Zaštita od spoljnih parazita, posebno buva mora biti redovna i veoma efikasna. U svakom slučaju, promene koje su neophodne najbolje ćete dogovoriti sa svojim veterinarom.

petface viber

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstLJUBAV PSA I VOZAČA AUTOBUSA: Svakog dana ovaj pas čeka ISTI AUTOBUS! (VIDEO)
Sledeći tekstFRANK NIJE DOBRO: Pronađeni su mu tumori i metastaze svuda po organizmu! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime