Naslovna VESTI RUSIJA: Divni beluga kitovi ZAROBLJENI u putujućem cirkusu

RUSIJA: Divni beluga kitovi ZAROBLJENI u putujućem cirkusu

0
beluga petface

Koliko ste samo puta čuli za surove uslove u kojima žive životinje? Beluga kitovi Tom i Una to doživljavaju. Deo su putujućeg cirkusa u Rusiji i preživljavaju zarobljeni u jako teškim uslovima.

Oksana Fedorova, osnivač ruske organizacije koja pomaže morskim životinjama Save Dolphins, kaže da se oseća nemoćno i kao da je izneverila ove divne životinje jer nije uspela da im pomogne. Kada se prvi put susrela sa fotografijama beluga kitova kako izvode šou program u malim, plastičnim bazenima, srce joj se slomilo.

beluga petface

Sve se dešava u ruskom gradu Krasnojarsk. Kitovi su bili deo putujućeg cirkusa Russian traveling dolphinarium.

– Oni izgledaju jako tužno. Treba da žive sasvim drugačijim životom, slobodno plivajući kroz okeane sa svojom porodicom, kaže Oksana.

Pročitajte još: PRIZOR OD KOJEG ĆE VAM BITI MUKA: Ubijene životinje, more se zacrvenelo, gledala i deca! (VIDEO)

Njihov život u delfinarijumu je počeo pre pet godina. Putuju od grada do grada, izvodeći šou programe. Publiku zabavljaju osnovnim stvarima… da skoče i dodirnu loptu, mašu publici, poljube posetioce. Društvo im prave i foke.

beluga petface

Uslovi u kojima žive su, malo je reći, surovi. Kada nisu aktivni i u putu, nalaze se u boksevima i kontejnerima, gde nemaju mesta da se pomeraju, a kamoli plivaju. Ponekad tako provode čak i celu nedelju.

Pročitajte još: SJAJNA VEST OVOG JUTRA: Kit spasio roniocu život!

Bazeni nisu dublji od 3 metra i veći od 15 metara u prečniku. Voda unutar bazena je bila slabo filtrirana. Čak je nađena i bakterija Ešerihija Koli. Beluge mogu preplivati mnogo više od toga, dugačke su oko pet metara.

Ovakav način života je već ubio Storma i Kalma, a ako se nešto ne promeni ubrzo, desiće se i Tomu i Uni.  Oksana neće prestati da se bori za čvršće zakone i prava morskih životinja na slobodu.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMI SMO NJIHOV GLAS: Potpiši PETICIJU protiv ubijanja pasa u Kraljevu!
Sledeći tekstOglasili se i nadležni u Kraljevu: „Sve je u skladu sa Zakonom“!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime