Naslovna VESTI PSI ISTINITA PRIČA: Kako je Arči uz pomoć svoje drugarice Dore i stručne...

ISTINITA PRIČA: Kako je Arči uz pomoć svoje drugarice Dore i stručne pomoći preživeo “za dlaku”!

0
BOLEST JETRE petface

Glavnu junak ove priče jeste žuti labrador Arči, a ništa manje važna jeste i njegova drugarica Dora, takođe labrador. Možda ih i znate sa slikovnica ili što bi se danas moderno reklo „znamo se sa facebooka,“ pa ste možda i vi jedan od njihovih vernih fanova na toj društvenoj mreži, gde svoje zajedničke avanture rado dele sa drugima .

Jedan dan ova dva najbolja drugara uglavnom je ispunjen igrom, šetnjom, hranom, spavanjem, uživanjem ali i nestašlucima. Znate ono kad zasadite nešto novo u bašti, a vaš pas baš tada odluči da ga zanima hortikultura, pa izvadi sve što ste posadili. Da, da o tim nestašlucima pričamo. Iako se sada možda i smeškate jer tačno znate o čemu pričamo, ipak, nisu baš svi dani tako zanimljivi i razigrani.

BOLEST JETRE petface

ŠTA JE PROMENILO NJIHOVU SVAKODNEVICU?

Arčijev vlasnik je primetio da nešto sa njegovim ljubimcem nije u redu, a svoju brigu je podelio i sa dragom družinom na facebooku.

-Arči je počeo da čudno mljacka ustima, da se usporeno kreće i da mršavi. Postao je slabije aktivan, često bi se sklupčao u nekom kutku kuće, ponekad bi zacvileo i očigledno je imao bolove. Rezultati krvne slike su bili očajni. To nas je šokiralo – bila su ogromna odstupanja od normalnih vrednosti. Skoro da je upao u hipoglikemiju, posebno su bili loši parametri jetre i pankreasa. Sve je navodilo na najgore, ali posle svih pregleda i analiza ustanovljeno je da je izvesno u njegov organizam dospela veća količina kortikosteroida koja je oštetila jetru.Kako se to dogodilo i da li je samo to razlog ne znamo. Za mesec dana ponavljamo krvnu sliku i za dva meseca radićemo i test za nadbubreznu žlezdu.

BOLEST JETRE petface

DA LI ZNATE da su ove situacije i te kako STRESNE za vaše ljubimce?

IMAMO JOŠ JEDNO VAŽNO PITANJE ZA VAS

Vraćamo se uskoro na Arčija, ali prvo da nam odgovorite na pitanje i da skrenemo pažnju na jednu veoma važnu temu. A pitanje je – koji je to vitalan organ kod pasa?

Mnogi od vas će sada reći: srce, bubrezi, pluća, mozak… i svi ste u pravu, ne grešite, ali nekako na ovom spisku u velikom broju slučajeva izostane upravo jetra, sa kojom je baš i Arči imao problema.

BOLEST JETRE petface

Zbog svoje centralne uloge u organizmu, jetra je i te kako važan organ, a podložna je raznim problemima koji mogu ugroziti zdravlje pasa, tako da je važno da vlasnici budu svesni znakova i uzroka bolesti jetre kako bi ih prepoznali kod ljubimca i spasili njegovo zdravlje, pa čak i život!

KAKO DA PREPOZNATE BOLEST JETRE KOD PASA

Jetra je organ koji ima mnogo funkcija, a neke od njih su:  prečišćavanje krvi, pomaganje prilikom razgradnje lekova, skladišti vitamine i glikogen, proizvodi žučne kiseline potrebne za varenje i proizvodi važne proteine potrebne za zgrušavanje krvi. Zbog svih ovih uloga „iza scene“ ima značaj u mnogim važnim telesnim funkcijama.

Bolest jetre se može manifestovati kao širok spektar simptoma u zavisnosti od pogođene vitalne funkcije i često ima efekat na druge sisteme u telu.

Jedan od najčešćih simptoma bolesti jetre je žutica, žućkasta boja koja se najčešće primjećuje u očima, na desnima i ušima. To je zato što je jetra odgovorna za izlučivanje bilirubina, nusprodukta razgradnje crvenih krvnih zrnaca. Kada jetra ne funkcioniše kako treba, ovaj bilirubin se nakuplja u krvi i dovodi do žućkastog izgleda.

Kako brinuti o štenetu: Ovo smo mi uradili kada smo dobili Džekija!

Neurološki ispadi i pojačani epileptični napadi javljaju se zbog porasta nivoa toksičnih supstanci koje bolesna jetra ne uspeva na vreme da preradi.

Ostali uobičajeni simptomi bolesti jetre su gastrointestinalni znaci, kao što su gubitak apetita, povraćanje i dijareja, gubitak težine, povećana želja za vodom i učestalo mokrenje, a vlasnici mogu primetiti neretko i promene u boji stolice. Kod pasa može doći i do zadržavanja tečnosti u abdomenu, što se obično naziva ascites.

BOLEST JETRE petface

DA LI JE BOLEST JETRE FATALNA ZA PSE?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od više faktora koji se odnose na ozbiljnosti bolesti i od toga da li se osnovni uzrok može ili ne može lečiti ili eliminisati. Ako se uzrok prepozna pre nego što dođe do dugotrajnog oštećenja, prognoza može biti odlična.

Jetra je jedini visceralni organ (koji se regeneriše), tako da je u tom smislu zaista izvanredan.  Međutim, hronične ili teške bolesti jetre imaju, na žalost, lošiju prognozu. U tim slučajevima, lečenje je ograničeno na upravljanje progresijom bolesti i smanjenje simptoma.

Najčešći medicinski tretman uključuje dijetu s većim unosom ugljenih hidrata / niskim unosom proteina kako bi se smanjila količina amonijaka koji cirkuliše u krvotoku, uzimanje vitaminskih dodataka, poželjan je unos laktuloze za vezivanje toksina u crevima, antibiotici i vitamin K, ako postoji problem sa krvarenjem.

Ono što je bitno jeste da vaš veterinar redovno nadzire ljubimca ako ima bolest jetre kako bi kontrolisao i pratio simptome.  Čak i uz intenzivno lečenje i praćenje stanja, mnogi ljubimci, na žalost, ne uspeju da se izbore i uginu zbog problema koje im izazove poremećen rad jetre.

Šta sve oštećuje jetru vašeg ljubimca:

 • Lekovi
 • Preparati protiv ekto i endoparazita
 • Domaća hemija
 • Nameštaj i tepisi otporni na vatru
 • Mikotoksini
 • Teški metali
 • Paraziti
 • Virusi
 • Bakterije i gljivice
 • Aditivi u hrani
 • Pesticidi i herbicidi
 • Autoimune bolesti

KAKO JE ARČI USPEO DA SE OPORAVI?

Kada smo vas upoznali sa osnovnim simptoma i odgovorili na neka pitanja, vraćamo se Arčiju. Ključni likovi u ovom delu priče jesu Arčijev vlasnik, njegova drugarica Dora, veterinar i Vetliver.

Svako je odigrao važnu ulogu kako bi pomogao Arčiju. Dora, kao njegova najbolja drugarica se pobrinula da mu pravi društvo uvek kada mu je to bilo potrebno i pružila mu je pravu podršku.

BOLEST JETRE petface2

Naravno neizostavan je i vlasnik koji je odmah prepoznao da sa njegovim ljubimcem nešto nije u redu i da je vreme za posetu veterinaru. Traženje terapije na „google-u“ se, naravno, nikako ne preporučuje, kao i davanje lekova i suplemenata ljubimcima na svoju ruku. Dijagnoza i terapija su za veterinara koji je za Arčija pronašao rešenje. Arči je danas dobro zahvaljujući promeni u načinu ishrane i Vetliveru koji je primao kao terapiju.

ŠTA JE VETLIVER?

Vetliver je preparat koji je namenjen da pomogne upravo jetri vašeg ljubimca kako bi se lakše izborila sa štetnim stvarima koje stižu u nju krvotokom. On stimuliše glutation u jetri koji je najmoćniji antioksidans u telu i stabilizuje enzime jetre.

BOLESTI JETRE petface

Pored toga, Vetliver deluje protivzapaljenski i smanjuje upalu. Učvršćuje zidove hepatocita i stimuliše sintezu proteina, što dovodi do bržeg oporavka jetre. Stimuliše lučenje žuči i samim tim pozitivno deluje kod varenja. Kompleks vitamina B iz Vetlivera pomaže u metabolizmu ugljenih hidrata i masti.

NA KRAJU DANA JE KLJUČNO…

Zapamtite da je jetra ljubimaca centralna laboratorija njihovih organizama. Posle kože, jetra je drugi po veličini organ u ljubimcu (i najveća žlezda). Jetra obavlja oko 1.500 osnovnih funkcija u telu psa ili mačke. Ona je ta koja eliminiše toksine iz tela i pomaže održavanju zdravlja.

Zato je važno da budete odgovoran vlasnik, reagujete na vreme, dijagnozu prepustite stručnosti veterinara i zajedničkim snagama dođete do najbolje terapije za ljubimca. Znajte da redovna kontrola provećava dužinu i kvalitet njihovih života.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPOGLEDALI SMO snimak ubistva bespomoćnog lava, na spavanju, i šokirali se!
Sledeći tekstPOSLE OVOGA NEĆE BITI DILEME: Pet razloga zbog čega su psi najbolji „lek“ bez neželjenih dejstava!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime