Naslovna PTICE UPOZNAJTE PTICE Koje BOLESTI ptice prenose na ljude?

Koje BOLESTI ptice prenose na ljude?

0
bolesti petface

Ptice prenose brojne bolesti na ljude. Imajući u vidu veliki broj različitih vrsta ptica koje se mogu negovati u kućnim uslovima veliki je i broj zoonoza na koje treba obratiti pažnju. Ipak, to ne znači da ptice ne treba držati kao kućne ljubimce. Dobra informisanost, održavanje higijene ptice, njenog staništa, prostora koji delite i pre svega lične, uz redovne posete i konsultacije veterinaru doprineće da se rizik od prenosa bolesti smanji na minimum. U svakom slučaju, upoznajte neke od najčešćih bolesti koje ptice mogu da prenesu na ljude.

SALMONELOZA

Ovo oboljenje izaziva bakterija slamonela. Veoma je prisutno kod gotovo svih vrsta ptica. Prenosi se zagađenom hranom i vodom. Simptomi koji ukazuju na salmonelozu su mučnina, dijareja, groznica sa visokom temperaturom, glavobolja, grčevi u stomaku. Takođe se javlja i povraćanje. U terapiji se koriste antibiotici ali ukoliko se ne leči na vreme može da ostavi ozbiljne posledice.

Pročitajte više o: Konjuktivitis kod nimfa

PTIČJI GRIP

Od otkrivanja virusa ptičjeg gripa H5N1 posle velike epidemije i brojnih smrtnih slučajeva ovo oboljenje predstavlja veliki izazov za sve uzgajivače i vlasnike ptica. Prenosi se kontaktom sa fekalijama zaraženih ptica. Srećom, virus H5N1 ne predstavlja preveliku opasnost za ptice koje se drže kao ljubimci, ali treba imati u vidu da se veoma lako prenosi između ptica pa i na ljude.

bolesti petface

ALERGIJSKI ALVEOLITUS

Ovo oboljenje se ne smatra klasičnom zoonozom jer ne utiče na ptice. Ljudi oboljevaju udisanjem čestica koje se nalaze na perju ptica a koje slobodno lebde u vazduhu. Ovo oboljenje je poznato i kao Plućna bolest golubova, a često je i kod tigrica.

PTIČJA TUBERKULOZA

Kao i svaki oblik tuberkuloze i ovo je teško i opasno oboljenje. Prenosi se vazduhom, tj udisanjem mikroorganizama koji se nalaze u izmetu zaraženih ptica. Bolest se veoma teško leči i može imati fatalni ishod kako kod ptica tako i kod ljudi. 

HLAMIDIOZA

Ova bolest je poznata i pod imenima Prittocasosis i Papagajska groznica. Javljaju se infekcije na očima, prolivi i problemi sa disanjem. Radi se o veoma zaraznom oboljenju. Obolele ptice se moraju staviti u izolaciju kako ne bi prenosile bolest. Leči se agresivnim tretmanom antibiotika.

bolesti petface

KRIPTOSPRIDIOZA

Izazivač ovog oboljenja je mikroskopski parazit Cryptosporidium koji parazitira u crevima domaćina. Prenosi se putem vode i hrane koja je zagađena izmetom zaražene ptice.

ĐARDIJA

Ovaj crevni parazit izaziva ozbiljne prolive, gubitak telesne mase, dehitrataciju, grčeve u stomaku. Parazit se nalazi u neprečišćenoj vodi i barama pa su u najvećoj opasnosti ptice koje mogu slobodno da lete kao što su golubovi.

Da li znate kako se utvrđuje pol kod papagaja?

KAMPILOBAKTER

Još jedna bolest izazvana bakterijama. Manifestuje se problemima u gastrointesinalnom traktu. Proliv, letargija, gubitak telesne težine su najočitiji simptomi. Međutim, mnoge ptice predstavljaju izvor ove bakterije iako ne pokazuju simptome oboljenja. Kampilobakterija se prenosi fekalijama zagađenom hranom i vodom.

SARKOCISTITIS

Izazivač je parazit koji pravi ozbiljne probleme u respirativnim organima ptica. Znaci bolesti su izmet žućkaste boje, letargija, otežano disanje i brzo pomeranje repa. Ukoliko zaražena ptica ne dobije brzu veterinarsku pomoć, ishod je smrtonosan u velikom procentu.

bolesti petface

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNAJOMRAŽENIJA LIČNOST NA SVETU: Ubio celu porodicu životinja, pa se slikama hvalio prijateljima!
Sledeći tekstNašli su ga mršavog, izgladnelog, sa PLASTIČNOM KESOM oko vrata! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime