Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Bolesti mačaka: Panleukopenija

Bolesti mačaka: Panleukopenija

1
panleukopenija petface

Bolesti mačaka koje spadaju u red zaraznih, vrlo su opasne a jedna od njih je i panleukopenija. Kod ove bolesti mačaka, koja je poznata i kao mačji infektivni enteritis, prva na udaru je mačkina koštana srž, limfoidno tkivo i tkivo creva. Izazvana je virusom iz familije parvovirusa, prenosi se kroz telesne sekrete i tečnosti i može da preživi sedmicama pa i mesecima izvan tela. U telu može da izazove različite probleme, uključujući sekundarnu infekciju, anemiju, oštećenje imunog sistema i infekciju ili oštećenje gastrointestinalnog sistema. Napada uglavnom mačiće, životinje oštećenog imuniteta i vrlo stare. Panleukopenija je bolest koja se brzo razvija, tako da samo mačke kod kojih je rano otkrivena mogu da prežive.

Simptomi ove bolesti mačaka
Simptomi koji se prvi javljaju kod ove bolesti mačaka su depresija, gubitak apetita koji prouzrokuje gubitak težine i povišena temperatura. Tu su često povrađanje, proliv izrazito jakog i neprijatnog  mirisa i dehidratacija.

Bolesti mačaka: PanleukopenijaDijagnoza i lečenje ove bolesti mačaka
Dijagnoza ove zarazne bolesti mačaka pre svega podrazumeva klinički pregled i analizu krvi, pri čemu će se utvrditi smanjenje broja belih krvnih zrnaca. Trenutno nema lekova za ubijanje samog virusa, tako da se primenjuje simptomatska terapija. To znači da treba antibioticima sprečiti sekundarne infekcije, nadoknaditi tečnost, ukoliko je neophodno izvršiti transfuziju krvi i podržati imuni sistem.

U slučaju da vaša mačka oboli od ove bolesti mačaka, moraćete da dezinfikujete kuću kako joj ne biste pogoršali stanje, ili zarazili druge mačke u kući.

Bolesti mačaka: PanleukopenijaZaražena mačka treba da bude odvojena od ostalih mačaka u kući i to u uslovima strogog karantina. Ukoliko ima uslova, najbolje bi bilo da bude hospitalizovana u izolovanom delu veterinarske ambulante kako bi bila pod stalnom pažnjom veterinara.

Preventiva kod ove bolesti mačaka
Najbolja preventiva protiv ove bolesti mačaka je redovna vakcinacija. Vakcina je dostupna u svakoj veterinarskoj ambulanti. Takođe, nastojte da mačku držite u kući i tako ograničite izlaganje nevakcinisanim ili zaraženim mačkama.Bolesti mačaka: Panleukopenija

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.